Advokati supruge Šarićevog saradnika: Tužilaštvo nije dokazalo da je novac bio prljav

Advokati supruge Šarićevog saradnika: Tužilaštvo nije dokazalo da je novac bio prljav

Draginja Bajić (foto: KRIK)

Tužilaštvo nije dokazalo da je Draginja Bajić oprala novac koji je njen suprug navodno zaradio švercom kokaina, naveli su na današnjem suđenju advokati optužene Bajić iznoseći završne reči. Bajić je supruga Vitomira Bajića, saradnika narko-bosa Darka Šarića, koji je 2011. Godine izvršio samoubistvo u zatvoru u Italiji.

Piše: Milica Vojinović

„Draginja u vreme sticanja nepokretnosti nije mogla da ima svest o krivičnom delu“, rekao je danas Danilo Šarić, advokat Draginje Bajić. Naveo je da tužilaštvo nije dokazalo da je njen suprug Vitomir Bajić švercovao kokain i da je novcem od ovog posla kupio spornu imovinu.

Za to je potrebna pravosnažna osuđujuća presuda, što u ovom slučaju nedostaje, tvrdi advokat.

Pošto je Vitomir Bajić preminuo pre završetka postupka koji je protiv njega vođen u Italiji on nikada nije pravosnažno osuđen za šverc droge pa, smatra advokat, njegova supruga Draginja ne može da bude osuđena pranje kokainskog novca.

Advokat je ovom tvrdnjom nastojao da demantuje tužioca Sašu Ivanića koji je na prošlom suđenju naveo da nije potrebno dokazati krivično delo kojim je novac zarađen kako bi neko bio osuđen za pranje novca.

Tužilac Ivanić je tada dodao i da, uprkos tome što Bajić nije osuđen, njegova uloga u kriminalnoj organizaciji je opisana u presudi kojom su osuđeni drugi članovi iste kriminalne grupe.

„Ni u jednoj zapleni se ne pominje ime Vitomira Bajića… U jednoj rečenici je samo paušalno navedeno da je Vitomir Bajić bio član grupe“, kazao je danas advokat Šarić.

Osim advokata optužene Bajić danas su završne reči izneli i branioci Nemanje Obradovića i Željka Papića.

Advokat Jugoslav Tintor istakao je da Obradović nije mogao da zna da je Bajić pod istragom zbog šverca droge u trenutku kada je preneo vlasništvo nad lokalima na Zlatiboru na Obradovića. Tužilaštvo tvrdi da su na ovaj način pokušali da sakriju da je pravi vlasnik i dalje Bajić koji je tada bio u bekstvu, kako mu imovina ne bi bila zaplenjena.

„Tužilac je probao ovo da dokaže i nije uspeo“, naveo je Tintor.

Slično je za svog branjenika Željka Papića istakla njegova advokatica Vesna Golubović. Ona je kazala da tužilac nije dokazao temeljne činjenice – da je Papić znao da je stan koji je kupio od Draginje Bajić kupljen prljavim novcem njenog supruga.

Advokatica je otišla i korak dalje navodeći da ni optužena Draginja nije morala da zna da je se njen suprug bavi kriminalom uprkos činjenici da joj je policija pretresla stan i tom prilikom joj saopštila da se protiv Bajića vodi postupak zbog šverca kokaina.

„Da li je bila dužna da sumnja u muža i da veruje da je ono za šta ga gone istražni organi istina“, navela je Golubović.

Početkom oktobra trebalo bi da iznošenje završnih reči nastave i advokati preostale dvojice optuženih.

Bajić i drugi optuženi terete se da su učestvovali u pranju novca pokojnog Vitomira Bajića prenoseći vlasništvo nad imovinom na sebe, dok je pravi vlasnik ostajao Bajić.

On je prljavi novac zaradio međunarodnim švercom kokaina u sklopu grupe narko-bosa Darka Šarića koja je trgovala drogom u Italiji.

Zbog ovoga je Italija 2010. raspisala poternicu za njim i on je iste godine uhapšen u Crnoj Gori i isporučen Italiji. Nije dočekao suđenje u ovoj zemlji pošto je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćelili, a istraga je utvrdila da je reč o samoubistvu.

Pročitajte sve vesti o sa ovog suđenja

Comments are closed.