Advokati: Preventivno hapšenje ne postoji, akcija marketinški potez

Advokati: Preventivno hapšenje ne postoji, akcija marketinški potez

Advokat Slobodan Ružić (foto: printskrin/Al Jazeera)

Akcija koju je policija sprovela krajem prošle nedelje u kojoj je, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića uhapšeno oko 150 osoba, predstavlja marketinški potez i „zamazivanje očiju javnosti“, ocenili su advokati sa kojima su razgovarali novinari KRIK-a. Advokati tvrde i da zakoni ne poznaju preventivne akcije hapšenja – koje je Stefanović najavio.

Piše: Milica Vojinović

Ministar Stefanović je prošlog petka na konferenciji rekao da će policija od sada redovno sprovoditi „preventivne akcije“ kako bi se pokazala odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pojam preventivne akcije hapšenja kriminalaca do prošle nedelje bio je nepoznat advokatima Seadu Spahoviću i Slobodanu Ružiću.

Tu je verovatno ministar pomešao dve stvari“, kaže Spahović objašnjavajući da policija ima pravo da preventivno deluje, ali ne i da hapsi.

„To je kad vas zaustavi saobraćajac na putu i kaže: ’Molim Vas, vozite malo sporije’. E, to je preventivno delovanje. Međutim, ono što nije moguće, što zakon ne dozvoljava, to je preventivno hapšenje. Kad nekog hapsite preventivno, to nije normalno.“

Spahović dodaje i da zakon ne poznaje ’akcije’, pa zaključuje da su ovakva hapšenja vid medijske kampanje.

„To je jednostavno kampanjski marketing, lažno prikazivanje i dovođenje javnosti u zabludu. To nema nikakve veze sa ozbiljnom istragom. Oni to rade svake godine i izgleda da to donosi glasove“, ocenjuje Spahović.

Sa Spahovićem je saglasan i njegov kolega Slobodan Ružić:

„Ta cela stvar se završila tom konferencijom za štampu. Najveći broj građana se u ove stvari ne razume, oni sada misle da je policija neku strašnu akciju sprovela“, kaže Ružić za KRIK.

„To je samo zloupotreba državnih organa u političke svrhe. Vi sprovodite akcije koje su suštinski fiktivne. To je fiktivna borba protiv kriminala“, kaže Ružić i navodi da hapšenja verovatno neće pratiti podizanje optužnica.

„To je samo, što bi rekao narod, da se zamažu oči“, ističe Ružić i navodi da postoji velika krivica tužilaštava koja vode istragu i ne oglašavaju se.

„Očigledno je da je sada njihovo da ćute, a neki drugi tu sprovode svoj marketing“, zaključuje.

Podsetimo, ministar Stefanović rekao je na konferenciji za medije u petak da je policija u akciji uhapsila oko 150 osoba zbog najtežih krivičnih dela, kao i da je ovim država udarila na kriminalne klanove u Srbiji.

U ovoj akciji, kako je KRIK naknadno saznao, nije učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal – institucija specijalizovana upravo da goni pripadnike organizovanih kriminalnih grupa.

Sumnju na ozbiljnost akcije baca i to što je beogradskom Višem tužilaštvu privedeno 10 osoba, a novosadskom samo jedna, kako je otkrio KRIK. Novinari KRIK-a i dalje prikupljaju podatke iz ostalih tužilaštava u Srbiji u vezi sa uhapšenima u ovoj akciji.

Stefanović: Hapsimo i članove kavačkog klana

Pre konferencije za novinare u pojedinim režimskim medijima pojavile su se informacije o identitetu nekih od uhapšenih koji su bliski crnogorskom škaljarskom kriminalnom klanu.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li među uhapšenima ima i članova suparničkog kavačkog klana ministar Stefanović nije dao precizan odgovor, niti je želeo da navede imena uhapšenih pripadnika ovog klana.

On je, takođe, odbacio otkrića medija o vezama kavačkog klana u policiji rekavši da su to „besmislene teorije“.

O ovim vezama pisao je i KRIK nakon ubistva kriminalca bliskog kavačkom klanu Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Naime, fotografije koje su tada izašle u javnost svedoče o njegovom prijateljstvu sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko koji je blizak sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Takođe, prošlogodišnje ubistvo jednog od istaknutih članova ovog klana Davorina Baltića razotkrilo je da je bio u kumovskim vezama sa policajkom Marijom Nikolić.

Više o akciji policije pročitajte ovde

Comments are closed.