Advokati Dijane Hrkalović traže promenu tužioca

Advokati Dijane Hrkalović traže promenu tužioca

Dijana Hrkalović (foto: MUP)

Advokati bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović podneli su danas zahtev da se u postupku koji se vodi protiv nje promeni tužilac Milenko Mandić, kao i da o ovom zahtevu ne odlučuju tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, niti Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, saznaje KRIK. U zahtevu navode da je postupak protiv Hrkalović politički motivisan sukobom unutar vladajuće Srpske napredne stranke.

Pišu: Milica Vojinović, Bojana Pavlović

Tužilac Milenko Mandić koji vodi ovaj slučaj gomila svedoke koji nemaju veze sa Hrkalović, niti su govorili o njoj na saslušanjima, tvrde advokati Dijane Hrkalović i navode da je cilj tužilaštva da ona što duže ostane u pritvoru. Advokati ističu da je Hrkalović trebalo da bude puštena iz pritvora nakon što su saslušani svedoci, ali da se to nije dogodilo pošto je tužilac odlučio da neke svedoke ponovo sasluša.

„Od osam svedoka koji su saslušani nijedan ne poznaje Dijanu Hrkalović, niti je bio u bilo kakvom kontaktu sa njom“, navode advokati. „Svi svedoci su aktivni policijski službenici i govorili su samo o tehničkim radnjama koje je od njih zahtevao drugookrivljeni Dejan Milenković Bagzi.“ 

Među razlozima za promenu tužioca Mandića advokati navode i to da on nije objasnio Hrkalović za šta je sve osumnjičena, kao i da fingira istragu jer o onome za šta je tereti nije postavio nijedno pitanje svedocima.

„Ovo izigravanje zakona tipično je za postupke u kojima izvršnoj vlasti zakon smeta da ostvari nelegalne ciljeve“, ističu advokati.

„Odbrana čvrsto veruje da je proces koji se u ovom trenutku vodi protiv Dijane Hrkalović par ekselans politički motivisan, pre svega jednim unutarpartijskim događajem u kom je okrivljena mera za potkusiravanje u sukobu u okvirima vladajuće stranke.“

Advokati traže da bude izuzet i tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić jer smatraju da je i on pristrasan pošto je dozvolio da istraga protiv Hrkalović bude vođena na ovaj način. Traže i da o njihovom zahtevu za promenu tužioca i izuzimanje Nenadića ne bi trebalo da odlučuje Zagorka Dolovac koja je inače nadležna za to.

„Odbrana nema poverenja u nepristrasnost Zagorke Dolovac koja je eminentno političko rešenje i koja nema kapacitet samostalnog javnog tužioca što je notorna stvar pa je ne treba dokazivati“, navode advokati i traže da Državno veće tužilaca odredi nekog od zamenika republičke tužiteljke da odluči o njihovom zahtevu.

Hrkalović je uhapšena u jeku sukoba između njenog nekadašnjeg šefa i tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona se sumnjiči da je uticala na kolegu Dejana Milenkovića u dva slučaja – da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira MIloševića ne dostavi odmah tužilaštvu, kao i da se uništi prisluškivani razgovor advokata Dragoslava Ognjanovića koji je ubijen 2018. godine. Na teret joj se stavlja i da je nezakonito prisluškivala kriminalca Darka Eleza. Osim Hrkalović istraga se vodi i protiv Milenkovića koji se, između ostalog, sumnjiči i da je naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora oca ministra Nebojše Stefanovića i direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića.

Nekoliko meseci pre nego što je uhapšena, Hrkalović je privedena u svojstvu građanina i ispitana u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Vučića, ali za ovo nije zvanično osumnjičena.

Hrkalović je godinama bila jedna od najuticajnijih ljudi u policiji, a povezana je sa kavačkim kriminalnim klanom i njegovim ogrankom u Srbiji – ekipom kriminalca Veljka Belivuka. Sa ovom grupom održavala je vezu preko žandarma Nenada Vučkovića zvanog Vučko sa kojim je bila u emotivnoj vezi.

Ipak, Hrkalović do sada nije ispitana o vezama sa Belivukom koji je uhapšen u februaru ove godine i zajedno sa svojim saradnicima optužen za pet ubistava, otmice, mučenje i silovanje.

 Više o Dijani Hrkalović pročitajte ovde

Comments are closed.