Advokat: Stamenković bio odlučan da prizna krivicu u slučaju Savamala

Advokat: Stamenković bio odlučan da prizna krivicu u slučaju Savamala

„On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Vrlo je bitno napomenuti da to nije onaj deo predmeta koji se odnosi na fantomke i rušenje“, rekao je za KRIK Jovica Šošić, advokat policajca Gorana Stamenkovića – jedinog osuđenog u slučaju bespravnog rušenja u beogradskom naselju Savamala. Advokat je novinarima objasnio i da će Stamenković moći da ostane da radi u policiji: „Dobio je pet meseci, a u zakonu stoji da ukoliko je kazna preko šest meseci onda ostajete bez posla“.

Piše: Jelena Radivojević

Goran Stamenković osuđen je jer kao šef smene beogradske policije u noći rušenja u Savamali nije nakon prijava građana poslao policajce da zaustave bespravno rušenje.

On je sa Višim tužilaštvom u Beogradu potpisao sporazum kojim je priznao da nije savesno obavljao svoj posao i dobio pet meseci uslovne kazne.

Njegov advokat, Jovica Šošić, kaže za KRIK da mu je Stamenkovićev slučaj bio dodeljen po službenoj dužnosti, kao i da niko nije vršio pritisak na policajca da prizna delo.

„On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Vrlo je bitno napomenuti da to nije onaj deo koji se odnosi na fantomke i rušenje nego nesavestan rad u službi. Više puta sam ga pitao i u poverljivom razgovoru i posle i kod sudije kad smo došli – da li je neko vršio pritisak ili je svojevoljno to uradio. On je rekao da je svojom voljom“, rekao je Šošić za KRIK.

„Što se tiče gospodina Stamenkovića, on je i dalje aktivni pripadnik MUP-a“, dodao je Šošić rekavši da kazna ne predstavlja zakonsku prepreku da Stamenković nastavi da radi u policiji.

„Krivično je sankcionisan, gde ćete više. Dobio je pet meseci, a u zakonu stoji da ukoliko je kazna preko šest meseci onda ostajete bez posla – dakle u okviru zakonski propisane kazne on se sporazumeo sa tužilaštvom da prihvati tu njihovu nagodbu i sa pravne strane to je jedna potpuno regularna stvar“, završio je Šošić za KRIK.

Stamenković je jedini koga su nadležni nakon više od dve godine označili kao odgovornog u slučaju Savamala.

Šef smene

Podsećamo, njegovo ime prvi put se pojavilo u dokumentu Višeg tužilaštva u Beogradu, a koji je objavio KRIK u januaru ove godine.

MUP je potom u aprilu podneo krivičnu prijavu protiv Stamenkovića koja je prosleđena novoosnovanom odeljenju Višeg tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije.

Detalje o tome šta se dešavalo u dežurnoj službi tokom bespravnog rušenja u Savamali aprila 2016. godine i učešću Stamenkovića u javnost je izneo tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković u izveštaju o postupanju policije.

On je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“. Ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, je podnelo je krivičnu prijavu samo protiv Stamenkovića.

Do danas, međutim, nije otkriveno ko je naredio, organizovao i izveo rušenje privatne imovine u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte presudu kojom je Stamenković osuđen za nesavestan rad

Pročitajte ostale vesti o slučaju Savamala

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju

Comments are closed.