Advokat Rade Trajković: Radoičić tvrdio da ne zna da se protiv njega vodi postupak, sada dostavlja dokaze da je obustavljen

Advokat Rade Trajković: Radoičić tvrdio da ne zna da se protiv njega vodi postupak, sada dostavlja dokaze da je obustavljen

Rada Trajković (foto: n1)

Na suđenju političarki Radi Trajković po tužbi Milana Radoičića, sumnjivog biznismena sa severa Kosova i potpredsednika Srpske liste, danas su sudiji predati tekstovi KRIK-a, „Insajdera“ i televizije N1 kao potvrda da je za Radoičićem na Kosovu povučena poternica. Radoičić, koji je na Kosovu osumnjičen kao vođa kriminalne grupe koja je ubila Olivera Ivanovića, tužio je Trajković za povredu časti i ugleda jer ga je javno dovela u vezu sa ovim ubistvom. 

Piše: Bojana Pavlović

Radoičićeva advokatica Kruna Maksimović na prošlom suđenju je obavestila sud da je na Kosovu povučen nalog za njegovo hapšenje, a danas je kao dokaz dostavila tri novinska teksta. 

„Kada je reč o novim okolnostima i povlačenju naloga, sva saznanja o eventualnom postupku protiv Radoičića potiču iz medija“, istakla je ona i dodala da i Radoičić nikakav zvaničan dokument nije dobio. 

Ona je navela da je Trajković u javnosti dovodila Radoičića u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića pre nego što je kosovsko tužilaštvo otpočelo bilo kakav postupak.  

Advokat Vladimir Gajić koji zastupa Trajković rekao je da mu nije jasno da li su ova tri novinska članka novi dokazni predlozi. 

„Tužilac je najpre tvrdio da mu nije poznato da se protiv njega vodi krivični postupak, a sad dostavlja dokaz da je vođen i obustavljen.“ 

Gajić je istakao da je netačna tvrdnja da je Trajković davala izjave o Radoičiću pre nego što je protiv njega otvorena istraga. 

„Istraga je bila u toku i ona je u njoj bila saslušana kao svedok“, rekao je Gajić. 

Dodao je da je Trajković u trenutku davanja izjave imala razloga da veruje da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića zbog čega je predložio da sud službenim putem zatraži od kosovskog tužilaštva podatke o ovoj istrazi.

Nastavak suđenja zakazan je za jun. 

Radoičić je u avgustu 2019. godine tužio Radu Trajković za povredu časti i ugleda jer je u javnosti o njemu govorila kao o vođi mafije na severu Kosova umešanim u ubistvo Ivanovića. Kao odštetu Radoičić traži da mu Trajković plati pet miliona dinara. 

Radoičić se pojavio na suđenju u decembru prošle godine kada je rekao da nije obuhvaćen kosovskom optužnicom za ubistvo i da je zbog toga tražio da bude ispitan na poligrafu koji je prošao. 

On je, međutim, u istrazi kosovskog tužilaštva označen kao organizator grupe koja je ubila Ivanovića, ali nije optužen pošto tamošnji zakoni ne predviđaju vođenje postupka u odsustvu. 

U opisu događaja navodi se da je Radoičić zajedno sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem bio vođa grupe koja je ubila Ivanovića, a kojoj je cilj bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici. 

Radoičić i Veselinović danas su moćni biznismeni sa jakim političkim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Srpskom listom, najbrojnijom strankom Srba na Kosovu.

Srpska obaveštajna služba BIA 2011. vodila istragu protiv njih dvojice i označila ih vođama kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. 

Protiv njih nikada nije vođen postupak za ova dela. Sudilo im se u više navrata za privredni kriminal, ali su oslobođeni.

Pročitajte više o Radoičićevim političkim vezama

Comments are closed.