Advokat: Očekujemo da Dijana Hrkalović danas bude puštena iz pritvora

Advokat: Očekujemo da Dijana Hrkalović danas bude puštena iz pritvora

Dijana Hrkalović (foto: mup.gov.rs)

Istraga protiv bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović zbog sumnje na trgovinu uticajem je okončana pošto je tužilac saslušao sve svedoke, kaže za KRIK branilac Hrkalovićke Ahmed Delimeđac i dodaje da očekuju da ona danas bude puštena iz pritvora.

Piše: Bojana Pavlović

Bivšoj državnoj sekretarki sud je odredio pritvor sredinom oktobra da ne bi uticala na svedoke u  istrazi koja se protiv nje vodi zbog sumnje da je uticala na kolege da opstruiraju istrage i krše zakon.

Kako tvrde njeni branioci, sada je ta istraga završena – tužilac je saslušao sve svedoke koje je predložio i zbog kojih je Hrkalovićki bio određen pritvor, te stoga nema više osnova za njeno dalje zadržavanje.

„Juče je saslušan poslednji svedok i mi smo tražili ukidanje pritvora. Pošto je otpao osnov za njeno dalje držanje u pritvoru – uticaj na svedoke, ona je morala danas da bude puštena iz pritvora. Svako njeno dalje zadržavanje u pritvoru je nezakonito i nema veze sa sudom, već je politička odluka“, kaže Delimeđac za KRIK. 

Branioci Dijane Hrkalović su pre nekoliko dana tražili izuzeće tužioca Milenka Mandića koji vodi istragu jer je, kako su istakli u zahtevu, umesto da Hrkalovićku pusti iz pritvora kad je saslušao sve svedoke, pojedine saslušavao iznova i predlagao nove. Ovaj njihov zahtev odbili su tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Advokati takođe tvrde da ispitani svedoci ne optužuju Hrkalovićku već njenog kolegu Dejana Milenkovića. Ona se sumnjiči da je uticala na Milenkovića u dva slučaja – da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi odmah tužilaštvu, kao i da se uništi prisluškivani razgovor advokata Dragoslava Ognjanovića koji je ubijen 2018. godine. Osim toga, na teret joj se stavlja i da je nezakonito prisluškivala kriminalca Darka Eleza. 

Osim bivše državne sekretarke istraga se vodi i protiv Milenkovića, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja. Osim u ova dva slučaja u kojima je osumnjičen zajedno sa bivšom državnom sekretarkom, Milenkoviću se stavlja na teret da je naredio da se ukloni snimak prisluškivanog razgovora u kome je učestvovao otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića

Nekoliko meseci pre nego što je uhapšena, Hrkalović je privedena u svojstvu građanina i ispitana u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Vučića, ali za ovo nije zvanično osumnjičena. 

Hrkalović je godinama bila jedna od najuticajnijih ljudi u policiji, a povezana je sa kavačkim kriminalnim klanom i njegovim ogrankom u Srbiji – ekipom kriminalca Veljka Belivuka. Sa ovom grupom održavala je vezu preko žandarma Nenada Vučkovića zvanog Vučko sa kojim je bila u emotivnoj vezi. O ovim vezama Hrkalović nije nikada ispitivana niti se o tome vodi istraga.

Više o Dijani Hrkalović pročitajte ovde

Comments are closed.