Advokat Gorana Papića za svedoka predložio ministra Stefanovića

Advokat Gorana Papića za svedoka predložio ministra Stefanovića

Nebojša Stefanović, Goran Papić (foto: mod.gov.rs/skrinšot Pink)

Branislav Tapušković, advokat bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizvanog kriminala Gorana Papića koji je uhapšen zbog trgovine uticajem, predložio je da se u istrazi ispitaju bivši ministar policije Nebojša Stefanović i šef Sektora unutrašnje kontrole policije Dejan Kovačević. Njihovim ispitivanjem trebalo bi da se proveri Papićeva odbrana – da je sve radio po nalogu Stefanovića, smatra njegov advokat.

Piše: Milica Vojinović

Advokat Tapušković za KRIK navodi da je predlog za saslušanje Stefanovića i Kovačevića podneo u ponedeljak i da čeka odluku tužilaštva. Odbrana koju je izneo njegov branjenik, kako kaže, trebalo bi da se proveri upravo ispitivanjem ova dva svedoka.

Papić je ranije na saslušanju rekao da je sve radio po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a sada ministra odbrane Nebojše Stefanovića, kako je za „Danas“ ispričao advokat Tapušković.

„Iznad njega bili su ministar Stefanović, direktor Vladimir Rebić, (tadašnji) načelnik UKP-a Dejan Kovačević i načelnik SBPOK-a Ilija Hodoba. On nije ni mogao, sve i da je želeo, da naloži rukovodiocu beogradske policije Milenku Munižabi da nešto učini“, kazao je Tapušković za „Danas“ nakon saslušanja njegovog klijenta.

Papić se sumnjiči za trgovinu uticajem, odnosno da je u aprilu 2020. zahtevao od rukovodioca Policijske uprave Beograda da se Marku Miljkoviću, uhapšenom saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirano vozilo koje mu je policija oduzela.

Papić je na saslušanju ispričao da ga je tada ministar Stefanović zvao i bio ljut zbog toga što je Miljković pet sati u policiji, a nije saslušan, a on je po Stefanovićevom nalogu organizovao da se Miljković sasluša u SBPOK-u, dok vraćanje automobila ministar nije pominjao, piše „Danas“.

Miljković je, podsetimo, uhapšen i označen kao desna ruka kriminalca i vođe kriminalno-navijačke grupe „Principi“ Veljka Belivuka. Istraga protiv ove grupe je u toku, a sumnjiči se za ubistva, otmice, drogu i oružje. Grupa je bila deo kavačkog kriminalnog klana, a neke od njenih članova policija je označila kao pripadnike ovog klana.

Belivukova ekipa imala je jake veze u policiji i politic. Ojačala je u periodu kada je Stefanović bio na čelu ministarstva, a veza  grupe bila je tadašnja sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Sa članovima ove grupe bio je blizak i žandarm Nenad Vučković Vučko, kao i generalni sekretar Vlade Novak Nedić, dok je sin predsednika Srbije Danilo Vučić više puta fotografisan u društvu jednog člana Belivukove grupe – Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi.

Vučković, Nedić, kao i Vidojević nisu obuhvaćeni istragom, niti su saslušani u postupku koji se vodi protiv Belivuka.

Papić osumnjičen i za prebijanje

Protiv Papića se vodi još jedna istraga – za prebijanje Dejana Pejovića, vlasnika lokala u kom je bio restoran „Jahorina“ na Voždovcu. Pejović je 2019. godine tvrdio da ga je Papić pretukao posle svađe koju je imao sa njegovim ocem Miloradom. Milorad Papić mu je, kako je ispričao, pretio rekavši da je njegov sin Goran kum Nebojše Stefanovića, ispričao je Pejović.

Tužilaštvo je u ovom postupku prvo odbacilo krivičnu prijavu, ali je, nakon što je Pejović došao do video-snimaka koji potkrepljuju njegove tvrdnje, tužilaštvo ponovo započelo istragu.

Nakon ovog incidenta 2019. godine, predsednik Aleksandar Vučić javno je branio Papića nazivajući pisanja medija hajkom. Odgovarajući na pitanja novinara N1 televizije on je pohvalio Papića jer je ranije učestvovao u hapšenju Milana Dabovića zbog posedovanja dva kilograma kokaina.

„Nemojte vi da mi birate ko mi je najbliži, ko nije, Nebojša je svakako jedan od najbližih i smeta vam naročito zato što je jedan od njemu najbližih ljudi lično iz automobila izvukao narko-zlikovca koji je imao tri kilograama droge oko vrata, zato vodite hajku protiv Nebojše Stefanovića i Gorana Papića“, kazao je tada Vučić.

Comments are closed.