Advokat Darka Šarića zatražio oslobađajuću presudu

Advokat Darka Šarića zatražio oslobađajuću presudu

Darko Šarić (foto: KRIK)

„Ne postoji nijedan pravno relevantan dokaz koji pokazuje da je Darko Šarić učinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret“, rekao je danas Šarićev advokat Radoslav Baćović iznoseći završne reči na suđenju za šverc 5,7 tona kokaina. Baćović je zatražio od suda da oslobodi Šarića.

Piše: Milica Vojinović

„Ja predlažem da sud oslobodi Darka Šarića usled nedostatka dokaza“, kazao je Šarićev advokat Radoslav Baćović.

On je, iznoseći svoju završnu reč, naglasio da je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal „poptpuno apstraktna i neodređena“. Kazao je i da je po ovoj optužnici „teško suditi i presuditi.“

„Sa ovakvom optužnicom nije ni čudo što nam postupak traje evo već jednu celu deceniju“, rekao je Baćović. Sudija ga je, međutim, ispravio rekavši da suđenje traje nekoliko godina manje.

Baćović se danas pozivao na odluku Apelacionog suda kojom je ukinuta prvobitna presuda u ovom slučaju, a kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora. Kako je naveo, ovaj sud je naložio da se konkretnije opišu radnje koje su, navodno, optuženi učinili.

„Ne postoji nijedan pravno relevantan dokaz koji pokazuje da je Darko Šarić učinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret“, rekao je Baćović i dodao da tužilaštvo nije dokazalo da je Šarić osmišljavao plan za organizovanje kriminalne grupe, iznajmljivanje stanova koje je grupa koristila, niti bilo koju drugu optužbu.

„Nadam se da će sud ispraviti greške koje je učinio“, istakao je Baćović govoreći o prethodnoj presudi donetoj u ovom postupku.

Na odluku Apelacionog suda pozvao se i govoreći o ključnim dokazima tužilaštva – iskazima svedoka saradnika i prisluškivanim razgovorima.

Istakao je ocenu Apleacionog suda su iskazi svedoka saradnika, kako je rekao, neproverljivi i nedovoljno jasni.

Svedočenje svedoka saradnika Nebojše Joksovića Baćović je ocenio kao neistinito i neupotrebljivo i predstavljaće, tvrdi on, problem sudu, kakvu god presudu da donese.

Šarićev advokat ponovio je i ono na čemu je odbrana tokom celog postupka insistirala – da su prisluškivani razgovori pribavljeni nezakonito i da na njima ne može da se zasniva presuda.

Baćović je zatražio i da se Šarić pusti iz pritvora u kom je, kako je rekao, proveo pet godina. Kao razlog naveo je to što ne postoji opasnost od bekstva.

„On je dobrovoljno došao u zemlju, ja sam sleteo sa njim na beogradski aerodrom“, kazao je Baćović i dodao da mu sud, ukoliko smatra da je to neophodno, odredi blažu meru, odnosno kućni pritvor.

Na današnjem suđenju završne reči iznosili su advokati još trojice optuženih – Marka Pandrca, Miloša Cajića i Marka Račića. Oni su takođe tražili da se njihovi klijenti oslobode i navodili primedbe na račun optužnice, kao i tvrdnje da tužilaštvo nije uspelo da dokaže krivicu ovih optuženih.

Podsetimo, na prethodnom ročištu tužilac Saša Ivanić tražio je maksimalnu kaznu za Šarića. Na narednim suđenjima sa iznošenjem završnih reči nastaviće advokati, nakon čega će za to imati priliku i optuženi.

Posle toga se očekuje presuda – druga u postupku protiv Šarića i njegove grupe za međunarodni šverc skoro šest tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Optuženima se u ovom slučaju sudi već osam godina. Presudom iz 2015. godine Šarić je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i vratio suđenje na početak.

Postupak je kretao ispočetka nekoliko puta i zbog promena člana sudskog veća, a u toku prethodne godine suđenje je često bilo odlagano, najviše zbog bolesti advokata.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.