Kriminalistička policija godinu dana bez načelnika

Kriminalistička policija godinu dana bez načelnika

Milorad Veljović i Nebojša Stefanović

Milorad Veljović i Nebojša Stefanović

Stručnjaci misle da političari namerno odlažu izbor načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) kako bi očuvali kontrolu nad ovom upravom.

Piše: Bojana Pavlović

Više od godinu dana kriminalistička policija nema šefa pošto je juna 2014. smenjen prethodni načelnik. Ova policijska uprava ključna je za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

Dužnosti šefa kriminalističke policije poslednjih godinu dana obavlja Milorad Veljović koji je istovremeno i direktor policije. Prema važećem zakonu Veljović je taj koji treba da predloži novog načelnika, a sa tim treba da se saglasi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Novinari KRIK-a nisu dobili odgovor od policije zbog čega nije rešeno ovo važno kadrovsko pitanje.

Dušan Davidović

Dušan Davidović

Stručnjaci kažu da je teško poverovati da policija nema čoveka za tu poziciju, već da postoje politički razlozi zašto se tako dugo čeka na novog načelnika.

„Sigurno da postoji profesionalac koji bi mogao da bude na tom mestu, ali oni to jednostavno neće“, kaže Dušan Davidović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

„Razlog zašto još nema načelnika je dobro funkcionisanje vlasti sa direktorom policije Veljovićem“, smatra Davidović. „Borbu protiv organizovanog kriminala vodi čovek koji je miljenik svih vlasti. On vrlo dobro zna koga je hapsio jer je za to imao dokaze, a koga po političkim nalozima. To je policija koja nije depolitizovana.“

Davidović tvrdi i da UKP ne može da funkcioniše ako nema čelnog čoveka.

Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije dr Rudolf Arčibald Rajs, takođe veruje da politika koči postavljanje novog načelnika UKP-a.

„Onaj ko je na čelu Uprave kriminalističke policije raspolaže informacijama koje politički mogu biti zanimljive. Zato je svima u interesu da na tom mestu bude politički podoban čovek. Mislim da ima dobre komunikacije između kabineta ministra i direktora policije i da će direktor biti na tom mestu ko zna do kada“, tvrdi Ljubišić.

Saša Đorđević iz nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku kaže da je moguće da predstavnici ministarstva ne vide potrebu za postavljanjem novog načelnika jer veruju da jedino direktor može da vodi ovu upravu.

„Na duži rok postojeće rešenje nije svrsishodno jer je posao direktora policije odgovorniji i zahtevniji od dužnosti načelnika UKP. Podela posla je potrebna jer je trenutno stanje ozbiljno“, ističe Đorđević.

Nikša Nikodinović iz Policijskog sindikata Srbije saglasan je da ovakvo kadrovsko rešenje stvara i konkretne probleme u radu uprave.

„Na rešenja koja je inače potpisivao načelnik sada mora da se čeka po mesec ili dva, jer je Veljović preokupiran svojom osnovnom pozicijom kao direktor“, navodi Nikodinović. „Hitno treba na tu poziciju nekoga postaviti. Odgovor zašto to još nije učinjeno može dati samo ministar.“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović novembra prošle godine najavio je da će do kraja 2014. biti postavljen novi načelnik. Direktor policije izjavio je pre dva meseca da će što pre postaviti načenika, što se takođe nije desilo.

Smena bez objašnjenja

Rodoljub Milović

Rodoljub Milović

Prethodni načelnik UKP-a Rodoljub Milović smenjen je u junu prošle godine nakon što je narko-bos Darko Šarić sa optuženičke klupe izneo niz optužbi na njegov račun. Sa Milovićem su smenjena još tri policijska načelnika.

Premijer Aleksandar Vučić tada nije jasno obrazložio zbog čega je policijski vrh smenjen.

Vučić je rekao da je bilo namera da bude smenjen i direktor policije Veljović, ali da to nije učinjeno jer je on izabran na konkursu.

Radna grupa ministarstva koja je istraživala tačnost optužbi protiv Milovića nije našla dokaze za Šarićeve tvrdnje da je bivšem načelniku davao novac.

 

2 Comments

  1. Viktor Koss kaže:

    Policija je politizovana, politika je kriminalzovana, što za polsedicu ima da kriminal upravlja političkim i istražnim postupcima.

    Nikakav izuzetak obtirom na prohvaćene metode i način funkcionisanja sistema mnogo šire van nacionalnih granica. Proces koji nije slučajan i koji ima i posbnu nacionalnu i internacionalnu dimenziju.

    https://viktorkoss.wordpress.com/

  2. Živomir Savić kaže:

    Pa formalno izbor zavisi od doktora stefanovića, ali stvarno od njega nije zavisilo ni to što je doktorirao …nego kad smo već kod toga – rekao mu je vučić – što ti ne bi lepo doktorirao… I tako je to bilo.
    vučić je, razume se, dobio izbore na borbi protiv kriminala, mesecima su posle toga „analitičari“ objašnjavali vučićevu popularnost time što naš narod voli pravdu, u sledećoj izbornoj kampanji vučić će pored uspeha u zakidanju plata i penzija, bez sumnje istaći i uspeh u borbi protiv kriminala…
    I nemam pojma, više smo i sami sebi dosadili, bolje da smo se i mi odselili…
    Ili da se svi vrate pa da oteramo vučića u moskvu, ili da se i mi iselimo, i gotovo.