„Živi lanac“ za Malog

„Živi lanac“ za Malog

Foto: KRIK

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovala je jutros simbolični skup ispred ulaza u Stari dvor jer gradonačelnik Beograda Siniša Mali danima izbegava novinarska pitanja o bespravnom rušenju u Savamali i drugim sumnjivim poslovima u koje je uključen.

Piše: Dragana Pećo

Simbolični skup – „živi lanac“ – formiran je jutros u sedam časova. Tridesetak aktivista inicijative na oko sat vremena su blokirali svečani ulaz u Stari dvor čekajući da Mali dođe na posao.

Gradonačelnik se za to vreme nije pojavio na svom radnom mestu.

„Gradska vlast Beograda je odgovorna za gruba kršenja zakona i osnovnih vrednosti na kojima je utemeljena naša zajednica“, kaže za KRIK Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. „Ovim činom građanske neposlušnosti ukazujemo na veća kršenja zakona, na nepravdu koja podriva naše društvo i na nemoć institucija da se sa njom izbore.“

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ koja je do danas organizovala nekoliko protesta tražeći ostavku gradonačelnika i rad institucija u slučaju bespravnog rušenja u Savamali, izdala je ranije saopštenje uz pitanje zašto se Mali krije od novinara.

Gradonačelnik se krije od medija i izbegava novinarska pitanja od kada je KRIK objavio intervju sa njegovom bivšom suprugom Marijom Mali u kojem je rekla da joj se gradonačelnik pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali. Ona je otkrila i nove detalje o njegovom ofšor poslovanju, imovinu koju skriva, kao i da mu je pomogla da lažno prijavi određene prihode Agenciji za borbu protiv korupcije kao nasledstvo pokojnog oca.

Mali je prisustvovao pojedinim događajima u gradu, ali se ti događaji ne najavljuju svim medijima, već su o posetama Malog obavešteni samo pojedini mediji naklonjeni vlasti – poput novinske agencije „Tanjug“ ili televizije „Studio B“.

Podsećamo, KRIK je do sada otkrio niz koruptivnih poslova u kojima je uključen gradonačelnik.

Siniša Mali duže od godinu dana odbija da razgovara sa novinarima KRIK-a. Na poslednji zahtev za intervju sa gradončelnikom, do danas nije stigao odgovor od Službe za informisanje.

Prvi čovek Beograda do danas nije u javnosti govorio o slučajevima o kojima je pisao KRIK, poput Savamale, kupovine 24 stana u Bugarskoj, privatizacije kompanije „Bratstvo“, prisvajanju 10 hektara državne zemlje kod Vršca, ofšor kompanijama, neprijavljivanju imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, nekretninama u „Oazi“ i na Kopaoniku, postupcima pred Agencijom, kao i postupku dobijanja starateljstva nakon razvoda.

Pročitajte intervju sa Marijom Mali

Pročitajte sve istraživačke priče o gradonačelniku Beograda

Comments are closed.