Unutrašnja kontrola policije: proveravamo prijave protiv šefova Jedinice za zaštitu

Unutrašnja kontrola policije: proveravamo prijave protiv šefova Jedinice za zaštitu

Dragan Kujundžić (foto: mup.gov.rs)

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a reagovao je na KRIK-ovu priču u kojoj je otkriveno da su se policajaci koji rade u jedinici koja obezbeđuje svedoke saradnike žalili na svoje šefove za koje tvrde da krše zakon u odnosu prema svedocima. Sektor navodi da je postupio po prijavama koje su policajci podneli protiv nadređenih i u jednom slučaju pokrenuo disciplinski postupak. U odgovoru ne negira pisanje KRIK-a, ali optužuje novinare za senzacionalizam. KRIK podseća da je pre objavljivanja teksta unutrašnja kontrola odbila da odgovori na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Piše: Bojana Pavlović  

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole Dragan Kujundžić u saopštenju navodi se da je sektor postupio po anonimnim pritužbama policajaca protiv trojice rukovodilaca Jedinice za zaštitu i da je u jednom slučaju pokrenuo disciplinski postupak zbog lake povrede službene dužnosti, jednu pritužbu odbacio, a da i dalje proverava navode iz još tri pritužbe.

Iako Kujundžić ovim potvrđuje pisanje KRIK-a, on novinare optužuje za senzacionalizam tvrdeći da pisanje nije u interesu javnosti.  

„Prinuđeni smo da se oglasimo, kako bi podsetili i medije da senzacionalističkim pisanjima na osnovu anonimnih izvora i neproverenih informacija o zaštićenim svedocima, kao i ljudima koji su zaduženi za njihovu sigurnost, ne doprinose bezbednosti lica koja su u programu zaštite“, piše načelnik Kujundžić u saopštenju.

On dalje navodi da iznošenje „neproverenih optužbi na rad policijskih službenika“, nije u interesu bezbednosti zaštićenih svedoka, ali ni u interesu javnosti.

KRIK podseća da je objavljena priča zasnovana na sadržaju službenih beleški koje su nezadovoljni policajci ove jedinice predali Sektoru unutrašnje kontrole, a do kojih su novinari došli. Osim toga, KRIK se pre objavljivanja obraćao i unutrašnjoj kontroli, ali je ostao bez odgovora. Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe nije odgovorilo na zahtev novinara da razgovaraju sa rukovodiocima jedinice.

Podsetimo, KRIK je juče objavio da su se policajci iz Jedinice za zaštitu žalili na šefove komandanta Gorana Živkovića, načelnika odeljenja za taktičko postupanje Milana Išića i šefa odseka u odeljenju za taktičko postupanje Nebojšu Pavlovića navodeći da krše zakon tako što se nejednako ophode prema  osobama koje obezbeđuju – dok nekim svedocima dozvoljavaju da se viđaju sa kriminalcima, druge nemarom dovode u opasnost.

Dejan Milenković Bagzi, bivši pripadnik zemunskog klana koji je bio svedok saradnik u postupku za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, prema svedočenjima policajaca nastavio je da se viđa sa poznanicima kriminalcima. Šef jedinice branio je policajcima da proveravaju ko su ljudi koje Bagzi sreće.

Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv narko-bosa darka Šarića, bio je više puta meta napada. Na Joksovićev kafić u Žarkovu bačena je bomba, zapaljena mu je kuća u Beogradu, tri puta paljena štamparija, a u eksploziji auto-bombe ubijen mu je i rođak.

Zbog nereagovanja policije, Joksović je izgubio poverenje u ljude koji ga štite.

Policajci u dokumentima tvrde i da su njihovi šefovi uveli mehanizam cenzure, te da sve problematične informacije brišu iz zvaničnih izveštaja, kao i da vrše pritisak na njih zbog prijava unutrašnjoj kontroli.

Priču o Jedinici za zaštitu pročitajte ovde

Comments are closed.