Sudije u Srbiji i dalje ne žele da govore o svojoj imovini

Sudije u Srbiji i dalje ne žele da govore o svojoj imovini

U nastavku istraživanja pravosuđa KRIK je u bazu sudija „Prosudi ko sudi“ dodao podatke o osamnaest sudija krivičnog odeljenja Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda u Beogradu. Niko od sudija najviše sudske instance nije pristao na razgovor sa novinarima niti odgovorio na pitanja koja smo im poslali posredstvom portparola suda.

Piše: Bojana Pavlović

„Prikupljanje ličnih podataka predstavlja krivično delo“, ovako je sudija Apelacionog suda Dušanka Đorđević odgovorila novinarima KRIK-a koji su je pitali kako je stekla svoju pozamašnu imovinu.

Đorđević i njen suprug koji je advokat vlasnici su pet stanova u Beogradu, poslovnog prostora na Slaviji i zemljišta u Bajinoj Bašti. 

Umesto da objasni javnosti detalje o svojoj imovini, sudija je u odgovoru koji je mejlom poslala novinarima KRIK-a navela da kao sudija smatra da ima pravo na posebnu zaštitu privatnosti.

„Mišljenja sam da Vaša pitanja daleko prevazilaze i podatke koje biste inače smeli da objavite u slučaju da se ne odnose na sudije koje sude u specijalizovanim odeljenjima u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“, piše u odgovoru sudija Đorđević.

Đorđević nije usamljen slučaj.

Većina ostalih sudija koje su novinari KRIK-a istraživali prethodnih meseci u okviru rada na dopuni baze „Prosudi ko sudi“ takođe nije bila zainteresovana da pruži odgovore javnosti.

Novinari KRIK su sudsku bazu „Prosudi ko sudi“, koja je originalno objavljena krajem 2020, dopunili novim podacima – u nju su dodali profile 18 sudija krivičnog odeljenja Vrhovnog suda, kao i Apelacionog i Višeg suda u Beogradu koji sude u postupcima organizovanog kriminala i korupcije. Osim sudija, u bazi su i detalji o još 16 predmeta u kojima su postupali, tako da sada baza sadrži informacije o 51 sudiji, kao i o 144 krivična predmeta.

Na razgovor sa novinarima nije pristala predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, trenutno najmoćnija žena u srpskom pravosuđu, kao ni druge sudije krivičnog odeljenja ovog suda. Upiti za intervju, kao i konkretna pitanja koja smo im poslali preko portparola ostala su bez odgovora.

Većina od 11 sudija odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Višeg i Apelacionog suda u Beogradu takođe nije bila voljna da govori o postupcima u kojima su postupali iako su oni pravosnažno okončani. Odbijali su da govore i o imovini ističući da su je uredno prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije i da smatraju da ovi podaci, kada je reč o sudijama, treba da budu tajni. 

Sudija Vladan Ivanković tražio je od novinara da mu dostave „upitnike“ koje su novinari slali „na odgovor sudijama za organizovani kriminal u Španiji, Italiji, Belgiji ili u nekoj drugoj državi“, dok je sudija Nataša Albijanić navela da je „duboko razočarana količinom neistinitih i netačnih podataka koji su u njemu (mejlu sa pitanjima) sadržani i malicioznim tonom kojim je napisan”.

Jedan od retkih koji je pristao da razgovara sa novinarima bio je sudija Milan Grkinić, koji je poznat po tome što je 2003. doneo odluku da Dejana Milenkovića Bagzija pusti iz pritvora pošto je kamionom uleteo u kolonu vozila u kojoj se vozio predsednik vlade Zoran Đinđić. 

Ovaj događaj bio je prvi pokušaj atentata na Đinđića, utvrdila je istraga kasnije, ali Grkinić za KRIK kaže da i danas stoji iza ove odluke. Grkinić je jedan od investitora dve zgrade u Zemunu. Kako je objasnio, on je investitoru ustupio parcelu za gradnju, a zauzvrat je dobio „četiri, pet stanova“. 

Na pitanja novinara KRIK-a odgovorili su sudije Slađana Marković, Ljudmila Miljković i Zoran Bursać iz Višeg suda u Beogradu, kao i Marko Jocić iz Apelacionog suda.

Među sudijama čiji su profili danas objavljeni su oni koji su u proteklih nekoliko godina donosili odluke u važnim i u javnosti ispraćenim predmetima: ukinuli pravosnažnu presudu narko-bosu Darku Šariću, pustili iz pritvora Predraga Koluviju kom se sudi za proizvodnju više od tone i po marihuane na plantaži svoje firme „Jovanjica“, ali i odredili pritvor policajki koja je javnosti otkrila da je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, bio pod dejstvom kokaina kada je izazvao saobraćajnu nezgodu. 

Više podataka pronađite u bazi „Prosudi ko sudi“

Comments are closed.