Slučaj Savamala: Krivična prijava protiv šefa smene policije

Slučaj Savamala: Krivična prijava protiv šefa smene policije

Protiv Gorana Stamenkovića, šefa smene dežurne službe beogradske policije, podneta je krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi u noći bespravnog rušenja u Savamali, saopštilo je danas Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Prijava je podneta devet meseci nakon što je tužilaštvo konstatovalo da postoji sumnja da je Stamenković izvršio krivično delo, o čemu je pisao KRIK.

Piše: Milica Vojinović

Krivičnu prijavu protiv Stamenkovića podneo je u četvrtak Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i ona je prosleđena Višem tužilaštvu u Beogradu i to novoosnovanom odeljenju za suzbijanje korupcije, piše u saopštenju.

Prijava je podneta devet meseci nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu konstatovalo da postoji sumnja da je Goran Stamenković izvršio krivično delo, o čemu je pisao KRIK.

Stamenković, kako je KRIK ranije otkrio, jedina osoba koju je ovo tužilaštvo imenovalo u vezi sa slučajem Savamala, dok je ovaj predmet bio u njihovoj nadležnosti. On je bio šef smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje i kada policija nije odgovorila na pozive građana da izađe na teren.

„Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi“, piše u dokumentu Višeg tužilaštva iz jula 2017. godine kojim ustupa nadležnost u slučaju Savamala Prvom osnovnom tužilaštvu.

„Goranče“

Detalje o tome šta se dešavalo u dežurnoj službi tokom bespravnog rušenja i učešću Stamenkovića u javnost je izneo tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković, u izveštaju o postupanju policije.

U izveštaju Zaštitnika o tome zašto policija nije odgovorila na pozive građana koje su maskirani rušitelji lišavali slobode i izašla na teren, navodi se da je Stamenković potvrdio da je bio šef smene dežurne službe (192), ali da nije bio obavešten da je bilo koga od građana bio lišen slobode.

Znao je samo, kako je ispričao, da su porušeni objekti zbog čega je službenicama rekao da građane upute na gradske organe – komunalnu policiju i građevinsku inspekciju.

Snimljeni telefonski razgovori policije i građana koje je Zaštitnik preslušavao, međutim, demantuju Stamenkovića.

U razgovorima se čuje kako operaterke koje su te noći primale hitne pozive građana obaveštavaju Stamenkovića da su građani bili vezivani.

Tako se u jednom od razgovora čulo i da službenica prenosi nadređenom da je komunalna policija „odbila pozivaoca“ i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“, a nadređeni je pita: „Pa čekaj, je l su ga pustili? Je l još vezan?“ Po dobijanju potvrdnog odgovora rekao je: „Vezan je, aj javiću ti“, a potom se upitno obratio nepoznatom sagovorniku sa „Goranče…“, piše u izveštaju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“.

„Fantomi“ i dalje nepoznati

Ni posle dve godine tužilaštvo nije otkrilo nijedno ime osoba koje su sa fantomkama na glavama zarobile slučajne prolaznike i bespravno porušile nekoliko objekata u Savamali. Slučaj je više od godinu dana bio u Višem tužilaštvu dok se ono nije proglasilo nenadležnim.

Od kada je nadležnost preuzelo Prvo osnovno tužilaštvo prošlo je više od 10 meseci, a iz ovog tužilaštva su se najčešće pravdali time da im policija ne dostavlja informacije potrebne da nastave da istražuju slučaj.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.