Slučaj „Potočari“: Pregledani snimci televizije Al Jazeera

Slučaj „Potočari“: Pregledani snimci televizije Al Jazeera

Milan Dumanović (foto: printskrin Al Jazeera)

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Prilog televizije Al Jazeera u kome policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović govore o nelegalnom zadataku u Potočarima u julu 2015. godine pregledan je danas u postupku u kome se njima dvojici sudi za odavanje službene tajne. Tužilaštvo tvrdi da su policajci prekršili zakon jer su o tome pričali upravo na ovoj televiziji.

Piše: Jelena Radivojević

Dumanović je u oktobru 2016. za Al Jazeeru ispričao da je u julu prethodne godine u tri sata ujutru otišao u Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje MUP-a u kom je radio. Kolegama i njemu, kako je kazao, rečeno je da će tog dana ići u Potočare. Njih devetnaestoro poslato je bez službenih legitimacija i oružja da tajno snimaju komemorativni skup, rekao je, i dodao da su od nadređenog dobili legitimacije kakve je imalo obezbeđenje skupa, i da kamere nisu skrivali.

Za to vreme, Milan Trbović u Beogradu je pratio direktan prenos komemoracije i na snimcima je video svoje kolege. On je ispričao za Al Jazeeru da je znao da su policajci tamo bili nelegalno – u suprotnom bi znao za taj zadatak, jer bi pripreme trajale nekoliko dana.

Po povratku u Beograd, Dumanović i kolege sastavili su službene beleške, a zadatak im je bio da opišu nekoliko napadača koji su tog dana nasrnuli na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Primetili su, međutim, da je lažno navedeno da su bili na zadatku u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Dumanović i Trbović su shvatili da ovo nije prvi put da se lažira službena dokumentacija, pa su podneli krivične prijave protiv svojih nadređenih, između ostalih, i tadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović.

Njihove krivične prijave su odbačene, a oni potom uhapšeni 31. decembra 2016. godine i optuženi za odavanje službene tajne.

Iako su policajci i pre intervjua za Al Jazeeru u javnosti govorili o događaju u Potočarima, između ostalog i za nekadašnji portal „Teleprompter“, tužilaštvo tvrdi da su Dumanović i Trbović, službenu tajnu odali govoreći za ovu televiziju, pa je danas kao dokaz pušten u sudnici.

Advokati optuženih policajaca smatraju suprotno: nemoguće je da se dva puta oda tajna – ako je nešto već izneto u javnost, više ne može da bude tajna.

Suđenje je počelo u martu 2018. godine kada je sudija Violeta Jovanović odlučila da ono bude zatvoreno za javnost, a na jesen 2019. krenulo je iznova jer je slučaj preuzeo sudija Zoran Božović. Na suđenju su ranije svedočili načelnik MUP-ovog Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Goran Nešić i njegov nekadašnji zamenik Tomislav Radovanović. Oni, međutim, nisu dobili dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali, rekli su tada novinarima KRIK-a advokati iz ovog postupka.

Sud je prihvatio da kao svedoci budu saslušani direktor policije Vladimir Rebić i bivša državna sekretarka Hrkalović, ali se oni do danas nisu pojavili na suđenju.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.