Savamala: Slučaj tapka u mestu, tužilaštvo prebacuje krivicu na policiju

Savamala: Slučaj tapka u mestu, tužilaštvo prebacuje krivicu na policiju

Na mestu rušenja u Savamali sada je parking

Istraga u slučaju Savamala nije otvorena ni nakon dve i po godine od kada su nepoznate osobe bespravno rušile u ovoj beogradskoj četvrti. Policija tužilaštvu još nije dostavila tražene informacije, navode za KRIK iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu. Dok tužilaštvo i policija svaljuju krivicu jedni na druge, ostaje nepoznato ko je učestvovao u rušenju i ko su nalogodavci.

Piše: Milica Vojinović

„Mi smo onog dana kada smo dobili predmet uputili zahtev za prikupljenje potrebnih obaveštenja policiji radi identifikacije ljudi koji su rušili. U više navrata smo pisali urgencije i nismo dobili odgovor – ni da je utvrđen, ni da nije utvrđen njihov identitet“, kaže portparolka tužilaštva Aleksandra Đenadić za KRIK.

Poslednju urgenciju, odnosno dopis kojim podsećaju policiju da dostavi tražene informacije, kako kaže, poslali su sredinom aprila ove godine – nekoliko dana pred dvogodišnjicu događaja.

Za dalje informacije, Đenadić upućuje na policiju.

„Znači, oni i dalje rade. Dakle, morate da se obratite policiji i da njih pitate šta se tu dešava. Mi nemamo šta da vam kažemo. Nemamo po čemu da postupamo“, kazala je.

Stefanović: Tužilaštvo ne mora da čeka policiju

Sa druge strane, iz policije stiže odgovor – istragu vodi tužilaštvo.

To je pre nekoliko meseci ponovio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Odgovarajući na pitanja novinara o slučaju Savamala, kazao je da tužilaštvo može da vodi istragu samostalno.

„U Srbiji tužilaštvo vodi istragu, daje naloge, postupa. Tužilaštvo može samostalno da vodi istragu i uopšte mu ne treba policija prilikom sprovođenja bilo kojih istražnih radnji. Tako da ne treba da traži bilo ko krivicu na drugoj strani, nego da preduzme sve zakonske mogućnosti koje ima u rukama i da radi svoj posao“, rekao je Stefanović u maju ove godine.

Iako policija i tužilaštvo ni posle dve godine nisu bliže otkrivanju osoba koje su naručile bespravno rušenje i sprovele ga, jedna presuda je doneta.

Osuđen samo šef smene policije

Goran Stamenković, koji je u noći rušenja bio šef smene dežurne službe policije, osuđen je jer nije reagovao na prijave građana i poslao policajce da zaustave bespravno rušenje.

On je u maju ove godine sklopio sporazum sa tužilaštvom priznavši da te noći nije savesno obavljao svoj posao. Za ovo je dobio uslovnu kaznu od pet meseci, dok je zakonom propisana kazna zbog koje bi morao da dobije otkaz je šest ili više meseci.

„On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Vrlo je bitno napomenuti da to nije onaj deo predmeta koji se odnosi na fantomke i rušenje“, rekao je tada za KRIK Stamenkovićev advokat Jovica Šošić.

Javnost je presudu protiv Stamenkovića videla kao pokušaj vlasti da ponudi krivca, a da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nepoznati.

Stamenkovićevo ime prvi put se pojavilo u dokumentu Višeg tužilaštva u Beogradu, a koji je objavio KRIK u januaru ove godine. Detalje o tome šta se dešavalo u dežurnoj službi tokom bespravnog rušenja u Savamali aprila 2016. godine i učešću Stamenkovića u javnost je izneo tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković u izveštaju o postupanju policije. On je utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Uloga gradske vlasti u rušenju

Informacije koje je nedugo nakon rušenja izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe nisu mnogo zainteresovale istražne organe. On je, podsetimo, rekao da iza rušenja stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu, ali javnosti do danas nisu predočena imena odgovornih.

O odgovornima za rušenje govorila je i Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je u intervjuu za KRIK rekla da joj se suprug pohvalio da je organizovao rušenje „nekih kolibica“ jer su predstavljale prepreku izgradnji projekta „Beograd na vodi“. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije o ovom slučaju koji je objavio KRIK nije otkrio ništa, ali detalji upućuju da su pojedina gradska preduzeća pomogla da se izvede rušenje. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Podsetimo, maskirani muškarci bespravno su rušili privatne objekate u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016. godine. Pet meseci nakon rušenja, gradske vlasti dozvolile su preduzeću „Beograd na vodi“ da na mestu porušenih objekata izgradi parking.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

Comments are closed.