Šabić o Savamali: Budi sumnju da je reč o uništavanju dokaza

Šabić o Savamali: Budi sumnju da je reč o uništavanju dokaza

Rodoljub Šabić (foto: N1) Rodoljub Šabić (foto: N1)

Činjenica je da su prošle dve sedmice od rušenja u Savamali, a da ni dalje nemamo pouzdanih informacija o događaju koji je tako kompromitantan za grad sa stanovišta pravne države i ljudskih prava, kaže Rodoljub Šabić.

Piše: Bojana Jovanović

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti rekao je gostujući u Dnevniku televizije N1 da se očekuje da zaštitnik građana početkom nedelje objavi svoj izveštaj, ali da će se on baviti propustima u radu vlasti i da će ostati nejasno ko je izvršilac i inspirator rušenja.

„Dodatno je iskomplikovao situaciju famozno čišćenje šuta. Mi imamo zvaničnu verziju da organi vlasti nisu nikako učestvovali. Onda to znači da je u pitanju akt nasilja, akt terora. Po zakonu o obligacionim odnosima za takve akte je odgovoran onaj ko je bio dužan da ih spreči, ako je uništena i teško oštećena imovina građana za to je odgovorna država“, kaže Šabić za N1.

Istakao je da su neki od vlasnika srušenih objekata podneli zahtev sudu za obezbeđenje dokaza i da su pozvali sud da izađe na lice mesta.

„U takvoj situaciji kad postoji formalni zahtev sudu uklanjati dokaze teško je shvatljivo i budi sumnju kod ljudi da se radi o uništavanju dokaza.“

Objekti u vlasništvu firmi „Iskra“ i „Transport peroni“ i restoran „Savski ekspres“ srušeni su u noći 25. aprila. Tridesetak osoba sa fantomkama ozbezbeđivalo je teren dok je trajala akcija. Iste noći, srušeno je nekoliko objekata ispod mosta „Gazela“.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, policija je počela saslušanje svedoka.

Bageri nekoliko javnih preduzeća u petak su po naređenju gradskih vlasti raščišćavali ostatke nelegalno srušenih objekata u Hercegovačkoj ulici.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u više navrata negirao da su gradske vlasti učestvovale u rušenju, ali je potvrdio da je Hergecovačka ulica predviđena za izgradnju projekta „Beograd na vodi“. 

Snimke rušenja objekata u Savamali, do kojih je došao KRIK, pogledajte na ovom linku.

 

Comments are closed.