Počelo suđenje Miroslavu Bogićeviću

Počelo suđenje Miroslavu Bogićeviću

Miroslav Bogićević (foto: mc.rs)

Suđenje Miroslavu Bogićeviću, vlasniku „Farmakoma“, i još šestoro optuženih da su oštetili državnu banku za 30 miliona evra počelo je danas u Specijalnom sudu. Bogićević odbacio optužbe.

Piše: Bojana Pavlović

Bogićević je optužen da je od državne Privredne banke Beograd uzimao kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra koje nije vraćao. U tome su mu pomogli zaposleni u ovoj banci koji su u periodu od godinu dana odobrili 32 kredita.

Tužilac Goran Marjanović rekao je da su krediti odobravali suprotno interesima banke, kojoj je u oktobru 2013. godine Narodna banka Srbije oduzela licencu za rad.

Bogićević je u svojoj odbrani naveo da nije učinio ništa protivzakonito i da nije imao nameru da pozajmljeni novac ne vrati. Rekao je da je „Farmakom“ od kad je nastao na ime kredita dobio oko milijardu evra i da je novac uredno vraćao.

Njegova firma nije vratila kredite jer su druge dve banke, Findomestic i Sberbanka, blokirale račune „Farmakoma“, iako za to, po tvrdnji Bogićevića, nije bilo osnova.

On je istakao i da je vlasništvo „Farmakoma“ procenjeno na 400 miliona evra što znači da je svako mogao da naplati dugovanje aktiviranjem hipoteka i zaloga.

Bogićević je novinarima danas rekao da u ovom postupku ima politike, ali ne i premijera Aleksandra Vučića.

Optužbe

Miroslav Bogićević na suđenju

Miroslav Bogićević

U optužnici se navodi da je Privredna banka finansirala „Farmakom“ iako je prešla zakonom dozvoljeni limit za davanje kredita. Po zakonu, kredit koji banka daje nekom preduzeću ne sme biti veći od 25 odsto kapitala banke. U optužnici piše da je iznos koji je Privredna banka odobrila Bogićeviću bio 321 odsto njenog kapitala.

Da bi zaobišao ovo ograničenje, tvrdi tužilaštvo, Bogićević je osmislio da se kao korisnici kredita pojave druge firme. Ove firme su na Bogićevićev predlog otvarali njegovi radnici, saradnici, poslovni partneri i rođaci. Milioni evra kredita odobravani su tek osnovanim firmama, na rokove od svega nekoliko meseci. Čim bi novac legao na račune tih firmi, istog dana bivao bi prebačen na bankovni račun „Farmakoma“. Vlasnicima firmi bilo je obećano da će im Bogićevićeva firma ovaj novac vratiti.

Osim Bogićevića, optuženi su predsednik izvršnog i kreditnog odbora Privredne banke Miodrag Salai, članovi kreditnog odbora te banke Aleksandra Janković, Vera Medić i Predrag Tošić, zamenik člana kreditnog odbora Dušan Vujadinović i finansijski direktor „Farmakoma“ Olivera Đordević.

Bogićević je uhapšen u novembru 2014. U pritvoru je proveo skoro šest meseci, posle čega je u junu prošle godine prebačen u kućni pritvor. Kućni pritvor mu je ukinut u novembru 2015. godine i od tada se brani sa slobode.

Političke veze

Aleksandar-Vucic

Aleksandar Vučić

Kontroverzni biznismen iz Šapca osnovao je „Farmakom“ krajem devedesetih. Poslovnu imperiju znatno je proširio tokom privatizacionog procesa, u periodu od 2003. do 2008, kada je napravio grupu u čijem vlasništvu je bilo devet preduzeća, među kojima „Mlekara Šabac“, Fabrika akumulatora iz Sombora i rudnici Lece u Medveđi i Suva ruda u Raškoj. „Farmakom“ je zbog finansijskih poteškoća od 2014. godine u stečaju.

Bogićević je bio blizak bivšoj, ali je ostao u dobrim odnosima i sa aktuelnom vlasti.

O Bogićevićevim vezama sa Demokratskom strankom u septembru 2012. godine, govorio je i Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik vlade. Vučić je javnosti predočio da je Miroslav Bogićević kao uslugu Demokratskoj stranci kupio dnevne listove „Politiku“, „Večernje novosti“ i „Dnevnik“.

„Njega taj biznis nije interesovao, to je bila usluga najvećoj stranci u prošloj vladi“, rekao je tada Vučić. On je precizirao da je Bogićević u vlasništvo „Politike“ ušao preko kompanije „East Media Group“ iz Moskve.

Bogićevićeve firme su u međuvremenu zapale u finansijske teškoće.

List „Danas“ otkrio je da je država pomogla Bogićeviću da banke kojima je dugovao novac ne naplate kredite od njega 2013. godine. Prema pisanju tog lista, Siniša Mali, koji je tada bio savetnik prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, poslao je mejl državnim poveriocima „Farmakoma“ navodeći da je potrebno da se nađu sredstva za oporavak ove kompanije.

Na jesen 2014. godine Bogićević je uhapšen zbog malverzacija sa kreditima Privredne banke Beograd.

U novembru prošle godine, biznismen je imao ulogu u sukobu između „Kurira“ i predstavnika vlasti i njima bliskih medija – televizije „Pink“ i tabloida „Informer“.

„Kurir“ je objavio nekoliko tekstova u kojima kritikuje vlast, a Bogićević je u izjavama datim „Informeru“ i „Pinku“ optužio vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića da ga je reketirao.

„Kurir“ i Bogićević sukobe se i zbog vlasništva nad „Politikom“.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u bazi dokumenata.

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da izveštavamo sa bitnih suđenja u zemlji. Informacije o tome kako da rad KRIK-a podržite donacijom, pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci! 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *