Na protestu tražena ostavka Malog

Na protestu tražena ostavka Malog

Na danas održanom protestu u Beogradu tražena je ostavka gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Povod protesta bio je KRIK-ov intervju u kojem je bivša gradonačelnikova supruga Marija Mali rekla da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali.

Pišu: Jelena Radivojević, Milica Vojinović

Protest „Ostavke i odgovornost“ započeo je ispred Skupštine Grada Beograda. Krećući se gradom, kolona okupljenih građana protezala se od Trga Slavija do Terazija.

Radomir Lazović iz Incijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koja je organizovala protest rekao je da nakon poslednjih priznanja i svedočenja da je Siniša Mali organizovao rušenje u Savamali, on ne sme ostati gradonačelnik Beograda ni dana više.

Zahtevamo da njegova ostavka bude prvi korak ka krivičnom procesuiranju umešanih u zločin u Savamali, ali i u serijsku kriminalizaciju javnih funkcija i instrumentalizaciju ustanova pravosuđa i privatizaciju vlade.“

Osim ostavke gradonačelnika Beograda, zatražene su ostavke i pojedinih ministara, ali i premijera Aleksandra Vučića čija je sinoćna izjava da je problem što je rušeno noću, a ne danju ocenjena kao „skandalozna“.

Protest 15.2.2017Novinarka „Vremena“ Jovana Gligorijević kritikovala je medije koji nisu preneli intervju Marije Mali za KRIK.

Obraćam vam se ispred profesije koja je u poslednjih par dana sama sebe pojela. Uz retke izuzetke, niko od medija sa nacionalnom pokrivenošću nije preneo nalaze KRIK-a i ono što je KRIK-u ispričala Marija Mali. Kao novinarka obećavam da ćemo nastaviti da ispitujemo navode koje je Marija Mali iznela za KRIK. To je naša profesionalna dužnost, da se ne uplašimo i ne povučemo pred zastrašivnjem vlasti.“

Okupljenima se obratila i profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić, koja je pozvala institucije da rade svoj posao uzimajući u obzir i intervju Marije Mali.

Koleginice i kolege, zamenici javnih tužilaca i sudije, zakleli ste se da ćete štititi ustav i zakone od svih, a to znači pre svega od vlasti.“

Na protestu je govorila i dramaturškinja Minja Bogavac koja je rekla da su pozorište i politika zamenili pozicije. Ona je napomenula da se svakodnevno izmišljaju nove afere čime se odvlači pažnja od toga da se „u ovoj državi ništa ne rešava i da nema volje da se reši“.

Protest, osmi po redu zbog rušenja u Savamali, završen je ispred Višeg javnog tužilaštva gde je simbolično odat pomen žrtvama – javnom interesu, pravdi i odgovornosti.

Podsećamo, bivša supruga gradonačelnika Marija Mali je u intervjuu za KRIK rekla da se Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje „nekih barakica“ u Savamali. Kako je navela, Mali je rekao da je „imao problem“ i da su došli ljudi usred noći i „malo tamo nešto polupali“. On je, prema njenim rečima, imao zadatak da očisti taj prostor jer je ispregovarao sa Arapima izgradnju projekta „Beograd na vodi“.

Objekti u Hercegovačkoj ulici u Savamali srušeni su u izbornoj noći 24. aprila prošle godine, bagerima koji su došli iz pravca gradilišta „Beograda na vodi“ i nisu imali nikakve oznake. Više javno tužilaštvo do danas nije pokrenulo istragu otkrivanja počinilaca i osoba koje su naredile rušenje.

Marija Mali otkrila je i nove detalje o gradonačelnikovom ofšor poslovanju, imovinu koju skriva, kao i da mu je pomogla da lažno prijavi određene prihode Agenciji za borbu protiv korupcije kao nasledstvo pokojnog oca.

Pročitajte intervju Marije Mali za KRIK

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.