Milovanović: Tužilaštvo trebalo da bude proaktivnije u slučaju Stefanovića i Parezanovića

Milovanović: Tužilaštvo trebalo da bude proaktivnije u slučaju Stefanovića i Parezanovića

Predrag Milovanović (foto: N1)

Tužilaštvo je trebalo da bude proaktivnije i od policije zatraži dokaze ili da pokuša da samostalno do njih dođe, kaže za KRIK tužilac Predrag Milovanović povodom otkrića KRIK-a da je policija utvrdila da su bivši ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović pomagali klanu narko-bosa Darka Šarića, ali da protiv njih nije pokrenut postupak. 

Piše: Bojana Pavlović

KRIK je otrkio da je policija u aprilu 2022. dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Darka Šarića i članova njegove grupe u kojoj je navela da su Stefanović i Parezanović pomagali ovom klanu, te da su oni iza nadimaka Edo i Markus u „skaj“ porukama koje su Šarićevi saradnici razmenjivali. Ipak, policija ih u prijavi nije označila kao osumnjičene, a tužilaštvo nije pokrenulo istragu, navodeći da od policije nisu dobili dokaz da se iza imena Edo i Markus kriju upravo Stefanović i Parezanović. 

Tužilac Milovanović kaže za KRIK da je tužilaštvo ipak moglo da reaguje.

„Bez obzira što oni nisu prijavljena lica, jasno je da su učesnici u događaju i da se mogu tretirati kao osumnjičeni. Zašto to tužilac nije uradio – ne znam. Tužioca ne obavezuje to što je policija navela. On je taj koji donosi naredbu o sprovođenju istrage i odlučuje koga će da označi kao okrivljenog“, objašnjava Milovanović. 

Milovanović ističe da nije imao uvid u navedeni predmet, ali da sve ukazuje na to da je tužilaštvo moralo da bude proaktivnije.

„Ukoliko policija nije pribavila korpus dokaza, tužilaštvo je moglo da dela i da ih traži od policije ili da ih samo prikupi. Tužilac je mogao da se više angažuje jer mu to dozvoljava zakon. Postoji čak i obavezno uputstvo Vrhovnog tužioca o tome da tužilaštva treba da budu proaktivna“, kaže Milovanović. 

Dodaje i da rad tužioca ipak ima neka ograničenja pošto on ne može samostalno da obavlja veliki broj radnji u složenim predmetima. Ističe i da prijava protiv visokopozicioniranog moćnika redovnim putem teško da može da se završi delotvornim postupkom. U takvim slučajevima, kako objašnjava, istraga se vodi tajno, a onda se ta osoba lišava slobode. 

„Može tužilaštvo da pozove Stefanovića i da pita: ‘Da li si ti Edo?’ Jasno je da će vam reći da nije. Može i da ga odmah tretira kao osumnjičenog i suoči sa optužbama. Ali što bi ga suočavao sa bilo čim ako je ‘go k’o pištolj’. Ne, dokazi se prikupljaju tajno, pa ako se prikupi dovoljno za osnovanu sumnju da je neko učinilac, onda se lišava slobode“, zaključuje Milovanović. 

I Stefanović i Parezanović negirali su da su bili u kontaktima sa kriminalcima. Parezanović je naveo da nije posedovao „skaj“ telefon niti imao kontakata sa Šarićevom grupom, dok se Stefanović oglasio tek nakon što je KRIK objavio tekst i rekao da nema dokaza o njegovoj povezanosti sa osuđenim kriminalcima.

Više o tome kako su funkcioneri pomagali klanu Darka Šarića pročitajte u priči:

Policijska prijava: Nebojša Stefanović i Marko Parezanović pomagali Šarićevom klanu

Comments are closed.