I dalje bez istrage protiv Popovića u slučaju „Minel“

I dalje bez istrage protiv Popovića u slučaju „Minel“

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Posebno odeljenje za korupciju Višeg tužilaštva u Beogradu i dalje nije pokrenulo istragu protiv ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića zbog sumnje na malverzacije prilikom privatizacije firme „Minel transformatori“, rečeno je novinarima KRIK-a u ovoj instituciji.

Piše: Jelena Radivojević

Iz Višeg tužilaštva u Beogradu za KRIK su rekli da po njihovom nalogu policija i dalje prikuplja dokaze koji bi potvrdili tvrdnje bivših radnika „Minel transformatora“ da je Nenad Popović oštetio  ovu fabriku, ali nisu pojasnili o kakvim dokazima je reč.

Postupak protiv Popovića traje od 2012. godine kada su radnici privatizovane i uništene fabrike „Minel Transformatori“ protiv njega podneli krivične prijave zbog sumnje da je izvukao novac iz preduzeća i potom izašao iz vlasništva, ostavljajući višemilionska dugovanja. Slučaj je vodilo Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu do marta 2018. kada je ga je preuzelo novoformirano Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u Višem tužilaštvu u Beogradu.

O tome da tužilaštvo već godinama odugovlači sa otvaranjem istrage protiv Popovića KRIK je pisao i u februaru ove godine, kada smo objavili istraživanje o ulozi koju je Popović imao u propasti privatizovane fabrike.

Dokumentacija koju smo sakupili tokom istraživanja, podsetimo, pokazala je da je Popović, u to vreme narodni poslanik, kršio ugovor o privatizaciji „Minel Transformatora“, glavnog domaćeg proizvođača električnih transformatora.

Iako je ugovorom bio obavezan da investira sedam miliona evra u proizvodnju, Popović to nije učinio, već je firmu zadužio. Nije uplaćivao ni doprinose radnicima, niti isplaćivao dividende malim akcionarima.

Dok su „Minel Transformatori“ tonuli ka bankrotu, kompanije koje su vlasnički povezane sa Popovićem sklapale su poslove sa ovom fabrikom, pokazala su dokumenta prikupljena tokom istraživanja. Popović je zatim, kada su računi firme blokirani usled nagomilanog duga, izašao iz vlasništva.

Agencija za borbu protiv korupcije godinama je vršila pritisak na tužilaštva da ispitaju ovaj slučaj, ali bez uspeha.

„U predstavci podnetoj (od strane radnika) ukazuje se na mnoge nezakonitosti i zloupotrebe prilikom sprovođenje postupka privatizacije ’Minel Transformatora’ iz Ripnja… Preduzeće je uništeno, a dugovi nastali u periodu od 2009. do 2012, kada je većinski vlasnik bio Nenad Popović“, piše u jednom od dopisa koji je Agencija poslala tužilštvu.

Popović nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a i OCCRP-ja pre objavljivanja ove priče, a razgovor je odbio i kada su novinari KRIK-a istraživali njegove ofšor poslove u sklopu međunarodnog projekta „Rajski papiri“.

„Rajski papiri“ i tužbe

Podaci procurili u okviru projekta „Rajski papiri“ u kome je učestvovao i KRIK pokazali su da Popović ima poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara. U mreži kompanija su i firme registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i u Rusiji. Nekretnine poseduje u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji, pokazalo je ovo istraživanje.

KRIK je otkrio i da je Popović planirao da reorganizuje svoje bogatstvo i kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na Ostrvo Man i osnuje trast u Hong Kongu. Ovi planovi, međutim, nisu se ostvarili. Advokatska kancelarija „Appleby“ iz koje su procurili papiri proglasila ga je za klijenta visokog rizika i otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale njegove ruske kompanije. Novinari su otkrili i da, uprkos reputaciji patriotskog političara, Popović od 2008. godine ima boravište u Švajcarskoj gde plaća porez.

Popović je nakon ovih otkrića četiri puta tužio novinare i urednika KRIK-a zbog navodno nanete duševne boli, međutim, nikada se nije pojavio na suđenjima. Sva četiri suđenja su okončana u KRIK-ovu korist.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.