Gradska čistoća: Hercegovačka ulica nije čišćena u noći rušenja

Gradska čistoća: Hercegovačka ulica nije čišćena u noći rušenja

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ nije čistilo Hercegovačku ulicu u noći rušenja u aprilu 2016. godine pošto se ona po rasporedu čisti u jutarnjim časovima, navela je ova institucija u odgovoru za KRIK. Podsetimo, jedan od svedoka događaja ispričao je policiji je da mu je bilo neobično što ulica nije čišćena tu noć jer se to radilo svakog dana u isto vreme.

Piše: Bojana Pavlović

Izveštaj policije o bespravnom rušenju u Savamali iz jula 2017. godine do koga su došli novinari KRIK-a otkrio je da su u tom događaju ulogu imala i pojedina javna preduzeća koja su omogućila osobama sa fantomkama da sprovedu nelegalno rušenje i da ono privuče što manje pažnje.

U izveštaju su prepričane izjave svedoka koji su policiji ispričali da je rasveta tokom noći u Hercegovačkoj ulici ugašena, kao i da je Parking servis uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše.

Jedan od svedoka, zaposleni na autobuskoj stanici BAS koji je kontrolisao ulaz i izlaz autobusa sa parkinga u Železničkoj ulici, naveo je da je među neobičnim stvarima koje je primetio te noći, bilo i to da ulica nije čišćena.

„Takođe je primetio da se to veče nije čistila Hercegovačka ulica iako se to radilo uvek u isto vreme svaki dan“, piše u izveštaju.

Policija, sudeći po podacima iz izveštaja, od gradskog komunalnog preduzeća nije zatražila informacije o tome da li i zbog čega njene ekipe te noći nisu bile na terenu u Savamali.

KRIK je nakon objavljivanja izveštaja, u oktobru prošle godine uputio ovom preduzeću pitanja o rasporedu čišćenja u noći rušenja.

U odgovoru koji nam je stigao ove nedelje, „Gradska čistoća“ navela je da se ulica čisti svakog dana u isto vreme, ali ne uveče već u prepodnevnim časovima. U večernjim časovima vrši se pranje ulica – Hercegovačka se pere četiri puta mesečno, a u noći rušenja nije bila predviđena rasporedom, tvrde iz komunalnog preduzeća.

EPS i Grad bez informacija o „poprečnoj vezi“
Policija je, na tragu iskaza svedoka da je struja bila isključena, tražila podatke od Elektrodistribucije koja je navela da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“. Nigde, međutim, nije objašnjeno šta predstavlja „poprečna veza“.
Na pitanja novinara KRIK-a o tome šta je „poprečna veza“, Gradska uprava Beograda i Eelektrodistribucija Srbije navele su da ne poseduju informacije.

Uskoro se navršava dve godine od rušenja u Savamali, a istraga još nije pokrenuta. Javnosti i dalje nije poznato ko je naredio nezakonito rušenje privatne imovine, ko je u njemu učestvovao, lišavao slobode građane koji su slučajno naišli i naredio policiji da ne izađe na teren. Podsetimo, Zaštitnik građana utvrdio je da je policiji „sa vrha“ naređeno da ne postupa po pozivima građana.

Jedina osoba koju Više javno tužilaštvo u Beogradu imenovala u vezi sa ovim slučajem je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije – osumnjičen za nesavestan rad u službi.

Policija, međutim, nije razgovarala sa osobama koje su javno pričale o odgovornima za rušenje. Tako, nije obavljen razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti.

Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug pohvalio da je organizovao rušenje.

Pročitajte izveštaj policije o rušenju u Savamali

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *