Funkcioner povezan s mafijom na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

Funkcioner povezan s mafijom na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

Ivica Tončev (levo)

Jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovao je Ivica Tončev, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova koji godinama održava kontakte sa kriminalcima, o čemu je ranije pisao KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija u Srbiji i na zapadnom Balkanu, kao i stanje na Kosovu i Metohiji. Savet je konstatovao da je Srbija stabilna i da ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti.

Sednici su, osim predsednika, prisustvovali premijer, ministri odbrane, pravde i unutrašnjih poslova, načelnik Generalštaba, predstavnici obaveštajnih službi BIA, VOA i VBA, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

Tončev nije član Saveta, ali je predviđeno da se na sednicu mogu pozvati i predstvanici drugih državnih organa. Nije jasno zbog čega je Tončev pozvan, kao i kako je to moguće s obzirom da je poznato da je sklapao poslove sa kriminalcima.

On je jedan do najbližih saradnika Ivice Dačića. U zavisnosti od funkcije na kojoj je bio Dačić, i Tončev je menjao pozicije – bio je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost, za evropske integracije, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova postao je u decembru prošle godine.

Tončev je, uporedo s tim, godinama održavao bliske kontakte sa ljudima iz sveta kriminala, o čemu je KRIK pisao.

Radio je za poznatog crnogorskog mafijaša Branislava Šaranovića ubijenog 2009. godine. Tončev je bio direktor Šaranovićeve firme „Fil-Šar“ u Austriji, istovremeno dok je radio kao Dačićev savetnik. Više o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan u pljačkama, kidnapovanjima i likvidacijama možete pročitati u priči koju je KRIK objavio juče.

Tončev je ispričao novinarima da je direktor bio samo formalno, odnosno da je samo učinio uslugu Šaranoviću jer mu je bio potreban neko u Beču ko će da preuzima poštu firme.

KRIK je u septembru pretprošle godine objavio snimak sastanka Tončeva i Rodoljuba Radulovića kome se sudi da je sa narko-bosom Darkom Šarićem učestvovao u švercu 1,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Njihov sastanak je održan u aprilu 2009. godine, u vreme dok je Tončev bio savetnik za nacionalnu bezbednost ministra policije Ivice Dačića, a Radulović pripremao pošiljku kokaina iz Argentine za Evropu. Zaštićeni svedok na procesu protiv Šarića i Radulovića, Draško Vuković, ispričao je da je narko-klan dobijao poverljive informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova, što je pomoglo kriminalcima da izbegnu hapšenja.

Tončev je novinarima KRIK-a rekao da je to bio kratak poslovni sastanak i da je jedva poznavao Radulovića. Na snimku se, međutim, vidi da njihov odnos prisniji – Radulović mu šapuće na uvo, tapše ga po grudima i ljube se u obraz.

Novinari KRIK-a otkrili su i da je Tončev u Austriji imao firmu sa Milutinom Markovićem, zvanim Puta, koji je prema podacima BIA povezan sa međunarodnom trgovinom drogom i dovodi se u vezu sa Dragoslavom Kosmajcem.

Tončev je potvrdio da je imao firmu sa Markovićem, ali da nije znao da je Marković bio umešan u kriminalne aktivnosti u vreme kada su bili poslovni partneri. „Ako je on sarađivao sa Kosmajcem, to je njegov problem… nije moj“, rekao nam je Tončev 2013. godine.

U izveštaju BIA o Tončevu navodi se i da je dugogodišnji prijatelj Nenada Milenkovića – koji je, pod sumnjom da se bavi trgovinom heroinom, po poternici uhapšen u Bugarskoj 2003. i izručen Srbiji, ali optužnica protiv njega nije podignuta.

Tončev i Milenković redovno su se sastajali u Beogradu i Surdulici, uključujući i kućne posete, i nakon što je Tončev imenovan za Dačićevog savetnika, piše u izveštaju. Tončev nam je, međutim, rekao da je Milenković njegov poznanik iz rodnog mesta, da ga zna samo površno, ali da nisu prijatelji.

Novinari KRIK-a objavili su fotografiju na kojoj čuveni kriminalac Boris Petkov grli mladog Tončeva. Prema navodima Bele knjige o organizovanom kriminalu, Petkov je bio jedan od krupnijih krijumčara heroina iz Turske i Bugarske u zemlje Evropske Unije. Bio je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u ubistvu kriminalnog suparnika. Umro je 2002. godine.

Tončeva tužilaštvo nije saslušalo povodom njegovih kontakata sa ovim kriminalcima.

Comments are closed.