Bivši vođa navijača Partizana oslobođen za ubistvo

Bivši vođa navijača Partizana oslobođen za ubistvo

Milan Krasić (foto:fejsbuk)

Bivši vođa navijačke grupe „Alkatraz“ Milan Krasić oslobođen je optužbi da je 2011. godine ubio Ivana Perovića, pripadnika tada suparničke navijačke grupe „Zabranjeni“. Presuda je pravosnažna i istovremeno peta sudska odluka u ovom slučaju.

Piše: Milica Vojinović

Krasić je bio optužen da je 2011. godine na Novom Beogradu iz pištolja ubio Ivana Perovića i ranio Đorđa Stanojevića.  

Kako je tvrdilo tužilaštvo, Perović je na jednom beogradskom splavu video Krasića i još nekoliko članova navijačke grupe „Alkatraz“, zbog čega je otišao sa splava.

Krasić i još nekoliko muškaraca kolima su sustigli Perovića sa kojim su bile tri osobe na Novom Beogradu – Krasić im se sa mesta suvozača najpre obratio, a zatim pucao u njih, piše u optužnici.

Perović je od zadobijenih povreda preminuo u Urgentnom centru, a Stanojević, koji je bio sa njim, je ranjen u levu nogu.

Za ubistvo Perovića i ranjavanje Stanojevića, optuženi su Krasić i još dvojica članova „Alkatraza“ – Vladimir Maljković i Marko Isaković. Oni su najpre oslobođeni 2016. godine, ali je nakon žalbe tužilaštva, Apelacioni sud Krasića ipak osudio na 15 godina zatvora. Druga dvojica optuženih tada su pravosnažno oslobođeni.

Sudije Apelacionog suda, koje su osudile Krasića, utvrdile su da je dokazano da je u dogovoru sa još jednom osobom koja se nalazila u kolima s njim te večeri, a čiji identitet nije otkriven, ubio Perovića i ranio Stanojevića. Ova odluka zasnivala se i na činjenici da su Krasić i Perović bili članovi suparničkih navijačkih grupa, kao i da je Perović sa još nekoliko osoba te noći otišao sa splava u strahu od Krasića.

Posle presude – na Svetskom prvenstvu u Rusiji
Nakon presude kojom je osuđen na 15 godina zatvora, Krasić je otputovao na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiju, kako je pisao Insajder. Na fotografijama sa tribina koje su objavljene u javnosti, osim Krasića mogli su da se vide i članovi ekipe Saleta Mutavog – sa njima je bio i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Detaljnije pročitajte ovde.

Usledila je žalba Krasićevih advokata posle koje je presuda ukinuta. Apelacioni sud je zatim ponovo odlučivao i smanjio kaznu na 14 godina zatvora. Nakon još jedne žalbe Krasić je najnovijom odlukom ipak oslobođen.

Sudije Apelacionog suda koje su odlučivale o njegovoj poslednjoj žalbi navode da nema dokaza da su se Krasić i nepoznata osoba to veče dogovorili da ubiju Perovića, kao i da je „jedino što je utvrđeno da se okrivljeni (Krasić) sa suvozačevog sedišta obratio oštećenima rečima ’Šta radite?’“. To, međutim, utvrdile su sudije, nije doprinelo izvršenju krivičnog dela.

Sudije su, po svemu sudeći, najviše pažnje posvetile tome da li su optuženi planirali da ubiju Perovića, kako je u optužnici navedeno, pa se dalje u obrazloženju navodi da to nije logično baš zato što se Krasić obratio Peroviću i osobama koje su bile sa njim.

Tako se „izložio mogućem prepoznavanju od strane svedoka i oštećenih jer su svi oni bili u neposrednoj blizini kola sa druge strane“, navode sudije.

Sudije su, iz iskaza svedoka, zaključile i da Krasić nije ranije bio u sukobu sa Perovićem i Stanojevićem, odnosno da se nisu ni poznavali. Tako su utvrdile da je sumnja da je Krasić izvršio ubistvo „ostala na nivou indicija“ i oslobodile ga optužbi.

Krasić je, podsetimo, bio jedan od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“, čiji su članovi osuđivani za različita krivična dela.

Smena navijačkih grupa

Navijačka grupa „Alkatraz“ bila je najjača na Partizanovoj tribini do 2013. godine, kada su prevlast preuzeli „Janjičari“ na čelu sa kriminalcem Aleksandrom Stankovićem zvanom Sale Mutavi.

Članovi do tada vodećeg „Alkatraza“ pohapšeni su ili su bili u bekstvu zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona. U decembru 2013. godine pripadnici „Janjičara“ su demolirali kafić „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa „Alkatraza“. „Janjičare“ je do svog ubistva, u oktobru 2016. godine, predvodio Stanković da bi vođstvo potom preuzeo Veljko Belivuk, nedavno pravosnažno oslobođen za pomaganje u ubistvu. Većina članova ove grupe radilа је kao obezbeđenje beogradskih splavova, a pojedini su umešani i u poslove sa drogom. Kako je otkriveno, grupa ima veze u srpskoj policiji.

Detaljnije o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Comments are closed.