Bez istrage o zloupotrebi vojnog strelišta

Bez istrage o zloupotrebi vojnog strelišta

Stanković, Vučković i Belivuk (sleva nadesno)

Istraga protiv brigadnog generala i potpukovnika Vojske Srbije zbog sumnje da su omogućili kriminalcima, Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću, da koriste vojno strelište i municiju nije pokrenuta ni četiri meseca nakon prijave Vojnog sindikata Srbije.

Piše: Nataša Marković

Osnovno tužilaštvo u Pančevu u martu je naložilo vojnoj policiji da ispita navode krivične prijave protiv dvojice oficira, ali do danas nije stigao nikakav odgovor.

„Problem je što je to preobimna dokumentacija, a njih je veoma malo i fizički je nemoguće da se stigne“, objasnila je portparolka tužilaštva Jelena Samuilov.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li je tužilaštvo uputilo urgenciju policiji, portparolka navodi da „nema potrebe jer su oni kooperativni i o svakom svom koraku obaveštavaju tužioca“.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić navodi da je sindikat tražio da postupak ne vodi tužilaštvo u Pančevu strahujući da bi slučaj mogao biti zataškan i da je stoga prijavu podneo Republičkom javnom tužilaštvu.

„Sumnjali smo da će zbog uticaja i ljudi koji su u to umešani neko izvršiti pritisak na tužilaštvo i da to na kraju neće biti urađeno kako treba“, objasnio je Antić.

Republičko tužilaštvo je taj zahtev odbilo i slučaj ipak dodelilo tužilaštvu u Pančevu zbog mesne nadležnosti.

Sindikat vojske Srbije podneo je u februaru krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika čija imena nisu saopštena zbog sumnji da su licima iz kriminogene sredine omogućili da u vanradno vreme koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja.

U prijavi se navodi i da su falsifikovali službene evidencije i na taj način pribavili više od milion dinara.

Ministarstvo odbrane je odbacilo optužbe sindikata navodeći da je proverom utvrđeno da nije bilo zloupotrebe u vezi sa pribavljanjem novčane koristi. Do danas, međutim, ministarstvo nije jasno naznačilo da li su kriminalci koristili vojno strelište ili ne.

U posebnoj priči KRIK-a pročitajte kako je sud ubijenom Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi 12 puta odložio zatvor.

Više o Veljku Belivuku pročitajte ovde.

Comments are closed.