Zvezdini navijači tvrde da nisu rasturali noćni klub u Beton hali

Zvezdini navijači tvrde da nisu rasturali noćni klub u Beton hali

Hapšenje navijača u Beton hali (foto: printscreen)

Navijači fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ optuženi da su u maju ove godine tokom proslave šampionske titule kluba demolirali noćni klub „Lafajet“ u Beton hali danas su se na sudu izjasnili da nisu krivi. Suđenje se nastavlja u martu sledeće godine.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje za rasturanje kluba u Karađorđevoj ulici danas je konačno počelo nakon tri odlaganja. Tužiteljka Slavica Jokić Janković najpre je pročitala optužnicu i predložila za svedoke policajce koji su prilikom upada u klub navodno zatekli optužene da prevrću stolove i stolice, lome čaše i flaše. 

Desetorica optuženih muškaraca naveli su da su razumeli optužnicu i izjasnili se da nisu krivi. Njihovi advokati su istakli da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da su oni počinili ovo krivično delo, a zatim su pokušali da obare dokaze tužilaštva i predlagali svoje. 

Za odbranu su sporni svedoci tužilaštva jer se policajci, kako tvrde, ne sećaju detalja događaja, kako su počinioci izgledali, kako su bili obučeni, da li su nosili maske, ali se sećaju njihovih imena. Branioci su predložili za svedoke osobe za koje tvrde da su prisustvovali događaju ili bili u društvu optuženih.

Kako navode dalje advokati, policija je tužilaštvu uz krivičnu prijavu dostavila i snimak sigurnosnih kamera iz kluba „Lafajet“, ali ga tužilaštvo nije dostavilo sudu. Snimka nema ni u spisima predmeta, pa oni nisu uspeli da ga pregledaju. Zato su predložili da se na sudu pogleda ovaj snimak, ali i oni sa susednih lokala „Temperament“ i „Lavaš“. 

Oni su predložili i da sud zatraži listinge telefona koji bi, prema njihovim tvrdnjama, dokazali gde su optuženi bili u vreme kada je klub demoliran, ali i snimke poziva upućenih policiji u vezi sa ovim događajem. 

U maju ove godine, posle proslave šampionske titule fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, grupa navijača upala je u baštu restorana „Lafajet“ u Karađorđevoj ulici u Beogradu i počela da pravi nered. Oni su, kako je utvrdilo tužilaštvo, lomili izloge, prevrtali stolove i stolice, ugrožavali goste i osoblje restorana, a napali su i povredili nekoliko osoba.

Za nasilničko ponašanje mesec dana kasnije optuženo je deset osoba – Petar Janičić, Saša Popović, Miloš Peruničić, Jovo Vuković, Uroš Stojković, Nikola Nikolića, Vićentije Jelić, Nemanja Rodić, Filip Marković i Igor Šparavalo. 

Beton hala je deo Beograda poznat po brojnim barovima, klubovima i restoranima koji su često bili na meti napada jer su „plen“ u poslovima sa obezbeđenjem.

Od 2014. ovi lokali bili su poznati kao teritorija koju je držao klan Veljka Belivuka, koji je u februaru uhapšen zbog niza brutalnih ubistava i otmica. Belivuk je ranije obezbeđivao klub „Gotik“, a krajem 2018. grupa Partizanovih navijača bliska Belivuku demolirala je klub „Komitet“. Suđenje za demoliranje „Komiteta“ je u toku.

Restoran „Lafajet“ spominjan je u javnosti u okviru finansijske Belivukovog klana koje Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi paralelno sa istragom za ubistva i otmice. 

Klub je poznat po kabaretskim predstavama i omiljen je među lokalnim posetiocima, ali i turistima. Nedavno se tamo provodio i ministar finansija Siniša Mali u društvu Ričarda Grenela, bivšeg američkog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova.

Comments are closed.