Vučić: Uhapšena lica povezana sa događajem u Crnoj Gori

Vučić: Uhapšena lica povezana sa događajem u Crnoj Gori

U Srbiji su uhapšene osobe za koje postoje dokazi da su pripremale nelegalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore i svakodnevno pratile premijera Mila Đukanovića, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Piše: Bojana Jovanović

„Došli smo do nepobitnih dokaza da su određena lica pratila putanju kretanja predsednika Vlade Crne Gore na dnevnom nivou u svakom sekundu i obaveštavali druga lica koja je po tim instrukcijama trebalo da postupe“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i istakao da to nisu radile osobe koje su pre devet dana uhapšene u Crnoj Gori zbog sumnje da su pripremale teroristički akt, među kojima i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Vučić nije izneo mnogo detalja i nije objasnio na koji način su osobe uhapšene u Beogradu povezane sa srpskim državljanima pritvorenim u Crnoj Gori.

„Ne mislim da su oni (uhapšeni u CG) bili organizovani za ova najteža dela, a kakva je njihova uloga, to je na Crnoj Gori da reaguje.“

Premijer je dodao da su određene osobe koje su „najsavremenijim uređajima“ pratile crnogorskog premijera Mila Đukanovića i dalje na slobodi.

„Imamo čvrste materijalne dokaze, čak i pare koje smo uzeli ljudima, ogromne su pare u pitanju, 125 hiljada evra smo uzeli, uniforme i mnoge druge stvari“, rekao je Vučić i dodao da su sa svim činjenicama upoznali crnogorskog državnog tužioca i tamošnje bezbednosne strukture.

„Ono što je dobra vest je da u tome nismo uspeli da vidimo, da pronađemo političare ni iz Crne Gore ni iz Srbije. Ipak je reč o kriminalnim organizacijama, a u samoj organizaciji ima elementa inostranosti.“

Na pitanje novinara o kom broju uhapšenih članova kriminalne organizacije je reč, Vučić je odgovorio da ima više grupa i da misli „da najozbiljniju grupu i dalje ne znamo“.

Podsetimo, crnogorska policija je pre devet dana uhapsila 20 osoba iz Srbije zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu sa ciljem napada na državne institucije Crne Gore i lišavanja slobode premijera Mila Đukanovića. Opozicione stranke odbacile su da imaju bilo kakve veze sa uhapšenima.

Svi uhapšeni demantovali su optužbe.

Operativni podaci cure iz UKP-a

Premijer je rekao da su u Srbiji zabeležene povećane aktivnosti stranih obaveštajnih službi i da operativni podaci Uprave kriminalističke policije (UKP) završavaju kod službenika stranih ambasada.

„Sve što mi radimo u kriminalističkoj policiji oni dobiju na flešu. Sve – koga mi pratimo, koga slušamo u skladu sa zakonom, koje kriminalce gonimo, sve dobiju.“

Vučić je rekao da je zbog odavanja ovih podataka uhapšen visoki funkcioner UKP-a.

„Upravo se vodi postupak, pitanje je da li će tužilac će da proceni da li je predmet pritvorski ili ne, ali ne mislim da je pritvor važan već okončanje postupka.“

Upitan da otkrije koje strane službe su dobijale ove podatke, premijer je rekao „moćne, veoma moćne“ i istakao da je deo podataka prikupljen u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji zbog čega ne može da govori o detaljima.

Comments are closed.