Vučić: Prisustvo Živaljevića u Sobranju iskorišćeno za kampanju protiv Srbije

Vučić: Prisustvo Živaljevića u Sobranju iskorišćeno za kampanju protiv Srbije

Govoreći o odnosima Srbije i Makedonije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na nemire u Sobranju kojima je prisustvovao srpski obaveštajac Goran Živaljević i rekao da je Živaljević imao dozvolu makedonskih vlasti da tamo bude. Prema dokumentima makedonske tajne službe koja je objavio KRIK, Živaljević se u ovoj zemlje bavio više obaveštajnim nego diplomatskim poslovima.

Piše: Bojana Jovanović

Srbija je u nedelju hitno povukla osoblje ambasade u Skoplju, ali predstavnici vlasti još nisu saopštili razloge za ovaj potez.

Govoreći o odnosima Srbije i Makedonije, Vučić se sinoć osvrnuo na postizborna dešavanja iz aprila u makedonskoj skupštini Sobranju kada je grupa maskiranih muškaraca izazvala nasilne događaje u kojima je povređen i opozicioni lider Zoran Zaev. Događaju je prisustvovao i predstavnik BIA-e u srpskoj ambasadi Goran Živaljević, a javnosti do danas nije objašnjeno u kom svojstvu se nalazio u skupštini tokom nemira.

Vučić je sinoć gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da Živaljević nije otišao u Sobranje „sam od sebe“.

„Nije on pitao ni mene, niti bilo koga drugog u našoj zemlji… Pitao je najviše predstavnike izvršne vlasti Makedonije, direktno pitao i rekao da želi da ide tamo i pitao da li imaju nešto protiv i dozvoljavaju li. I oni su bili su upoznati sa njegovim prisustvom.“

Predstavnici srpske vlasti posle događaja govorili su da je Živaljević bio legitiman predstavnik BIA-e u Makedoniji i da mu je posao bio da izveštava sa nereda u Sobranju, dok su makedonski zvaničnici izjavljivali da je njegovo prisustvo mešanje u Srbije u unutrašnje poslove ove zemlje.

Vučić je rekao da je Živaljevićevo prisustvo u Sobranju iskorišćeno da bi se otvorila kampanja protiv Srbije – da se Srbija veže sa igrama velikih sila, ali nije naveo ko je kampanju pokrenuo i zbog čega.

„Govorili su da je gospodin Živaljević čovek koji je odgovoran za dešavanja u Sobranju, da je to zajedno radio sa ruskim službama, pošto im je bilo mnogo da kažu da su Rusi baš posvetili toliku pažnju jednoj Makedoniji, onda su morali nekako da uvuku nekog drugog“, naveo je Vučić ne precizirajući na koga misli.

Vučić je rekao da su makedonski predstavnici došli do njega na sastanku na Brdu kod Kranja i zatražili da se Živaljević povuče.

„Bio sam u prvom trenutku protiv i onda sam rekao: ‘Ej, tvoj posao je da čuvaš stabilnost, mir, ma pusti, objasnićemo Živaljeviću da je važno, povuci ga.’ Mi smo ga povukli pre nekoliko meseci i ćutimo sve vreme. Za to vreme se iživljavaju nad nama – Eno, Srbija je povukla, znači krivi su, nešto su krili tamo, ko zna šta su radili“, rekao je Vučić.

Novinari KRIK-a, makedonske TV Nova i OCCRP-ja krajem maja došli su do dokumenata makedonske tajne službe koja pokazuju da je Živaljević izvodio propagandne akcije sa ciljem promocije ruske politike, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i borbe protiv ulaska Makedonije u NATO.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

U tome je, kako navodi makedonska služba, učestvovao i poslanik u makedonskom parlamentu i predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković, ali i poslanik SNS-a i novinar Miroslav Lazanski.

Dokumenti pokazuju da Živaljević daje uputstva Stoilkoviću i da sa njim često sastajao „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili pre sastanaka u vladi“. Među procurelim dokumentima bili su i transkripti prisluškivanih razgovora, a makedonska služba navodi da je za to imala sudski nalog.

Priču o događajima u Makedoniji pročitajte ovde. 

Comments are closed.