Viši sud: Neistiniti navodi advokata u slučaju Potočari

Viši sud: Neistiniti navodi advokata u slučaju Potočari

Palata pravde (foto: KRIK)

Predsednik suda Aleksandar Stepanović i sudska uprava nisu znali da će sudija u slučaju Potočari odbaciti sve predloge dokaza koje su podneli advokati optuženih, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Na jučerašnjem suđenju u ovom postupku advokati su zatražili izuzeće sudije i predsednika suda pošto su od novinara saznali da je bilo zakazano iznošenje završnih reči iako nisu predstavljeni svi dokazi. U ovom postupku sudi se dvojici policajaca da su odali službenu tajnu jer su u javnosti govorili o navodno nezakonitim akcijama policije, između ostalog, i onoj na komemoraciji u Potočarima 2015. godine.

Piše: Jelena Radivojević

„Neistiniti su navodi da su predsednik suda i sudska uprava bili upoznati sa budućim odlukama postupajućeg sudije odnosno da će sudija na pretresu 22.12.2020. odbaciti sve dokazne predloge odbrane, te da su u skladu sa tim unapred najavili iznošenje završne reči putem rasporeda suđenja koji se dostavlja novinarima“, piše u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Raspored suđenja koji se šalje medijima sadrži informacije koje portparolka suda ima u trenutku njegovog objavljivanja i on ni na koji način ne utiče na to kako će sudija voditi postupak niti šta će se tog dana raditi u sudnici, saopšteno je iz suda.

Ovakva reakcija suda usledila je nakon što su advokati Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, bivših policajaca optuženih da su odali službenu tajnu kada su u javnosti govorili o nepravilnostima u radu policije na komemoraciji u Potočarima 2015, zatražili izuzeće sudije i predsednika suda jer su od novinara saznali da je za juče bilo zakazano iznošenje završnih reči.

Advokati su kazali da im nije jasno kako je sudija Zoran Božović mogao da zakaže završne reči s obzirom da je trebalo da sasluša svedoke koje je predložilo tužilaštvo – direktora policije Vladimir Rebić i nekadašnju sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović i donese odluku o dokazima koje je predložila odbrana.

Božović je juče rešio da se svedoci ne saslušaju, a sve predloge dokaza odbrane je odbio.

Advokati su naveli da smatraju da je sudija zakazivanjem završnih reči unapred odlučio o dokazima, ali i da je zakazivanje kraja suđenja moglo da se dogodi samo uz dogovor sa predsednikom suda i sudskom upravom, te su zbog toga i tražili njihova izuzeća. 

Ovo suđenje inače je zatvoreno za javnost jer sudija smatra da bi informacije iznete u sudnici mogle da ugroze bezbednost zemlje. 

Dumanović i Trbović su uhapšeni 31. decembra 2016. godine jer su navodno odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru govorili o nezakonitim akcijama policije u kojima su učestvovali pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda. Njih dvojica su tvrdili da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Pre nego što su o tome javno govorili za medije, policajci su podneli krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Ukazali su, između ostalih, i na tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

Jedna od operacija koje su naveli bio je i komemorativni skup u Potočarima u julu 2015. godine na kome je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Kasnije su shvatili da su njihovi izveštaji lažirani i da je netačno navedeno da su tog dana bili na teritoriji Srbije.

Krivična prijava je odbačena, nakon čega su oni uhapšeni i optuženi. Više o njihovoj krivičnoj prijavi pročitajte ovde.

Comments are closed.