Ukinuta presuda Mirjani Marković

Ukinuta presuda Mirjani Marković

Mirjana Marković (foto: Interpol/KRIK)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Mirjana Marković, nekadašnja predsednica JUL-a i supruga pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova. Marković će se suditi ispočetka.

Piše: Bojana Jovanović 

Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, protivrečna i doneta uz bitne povrede krivičnog postupka, piše u obrazloženju Apelacionog suda u Beogradu.

„U presudi nema razloga o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni“, piše u obrazloženju.

Presuda je, navodi Apelacioni sud, morala da bude ukinuta i jer je prilikom njenog donošenja Viši sud u Beogradu koristio zakon koji ne može da se primeni.

Apelacioni sud je naložio da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazao.

Presuda kojom je Mirjana Marković osuđena na godinu dana zatvora, podsetimo, doneta je u junu 2018, 15 godina nakon pokretanja postupka. Suđeno joj je u odsustvu, a kada je ustanovljeno da je u Rusiji, za njom je raspisana poternica.

Osim Marković, tada su osuđeni i bivši direktor DIPOS-a Miloš Lončar i Živka Knežević, nekadašnja sekretarka Vlade Srbije. Lončar je dobio godinu dana zatvora, a Knežević godinu i po.

Tužilaštvo ih tereti da su od maja do novembra 2000. godine, dodelom stanova koji su bili u vlasništvu države, oštetili budžet i pribavili imovinsku korist za troje ljudi u iznosu od oko sedam miliona dinara.

Marković je, prema navodima optužnice, rekla Živki Knežević da će dadilja njenog unuka Ilona Pešić „stupiti u radni odnos u rezidenciju i da je potrebno da joj se reši stambeno pitanje“. Time je sekretarku Vlade podstrekla da za Pešić pribavi imovinsku korist od oko 2,1 milion dinara, piše u optužnici.

Knežević je, tvrdi tužilaštvo, bez pravnog osnova i bez sednice Vladine Komisije za stambena pitanja naložila saradnicima da pripreme rešenje kojim je Pešić dobila stan u zakup na neodređeno vreme.

Optužnica je podignuta 2002. godine i teretila je ukupno 12 osoba, a većina krivičnih dela zastarela je do kraja postupka. Suđenje je najmanje pet puta vraćano na početak, a optužnica menjana više puta, poslednji put u oktobru 2017. godine, kako je ranije pisao CINS.

Od početka suđenja, postupak je zastareo za petoro ljudi, dok su dve osobe oslobođene optužbi, kako je pisao CINS. Optužbi su oslobođeni nekadašnji državni funkcioneri Branislav Ivković i Mihalj Kertes.

Protiv Marković i njenog sina Marka Miloševića 2006. je pokrenuta istraga zbog sumnje na šverc cigareta tokom devedesetih, ali je ona u prekidu.

Comments are closed.