Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Đurovića

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Đurovića

Foto: Arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je policija uhapsila osumnjičenog za ubistvo Blaža Đurovića koji je pre dve nedelje ubijen u beogradskom naselju Dušanovac.

Piše: Bojana Jovanović

U saopštenju MUP-a navodi se da je uhapšen tridesetšestogodišnji N.I. „Večernje novosti“ juče su objavile da je reč o Nemanji Ivanovu kome se sudilo u slučaju ubistva Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu.

Ivanov je bio optužen da je sa Stankom Buhancem tukao Veličkovića – u koga je Buhanac potom pucao. Apelacioni sud u Beogradu je u februaru ove godine Ivanovu potvrdio kaznu od dve godine zatvora na koju ga je osudio Viši sud. Buhanac je osuđen na 13 godina zatvora.

Podsetimo, Blažo Đurović ubijen je pre dve nedelje. Ubica je u njega ispalio nekoliko hitaca dok se nalazio u svom „bmw“-u, a policija je nedaleko odatle pronašla zapaljen automobil. Mediji su objavili da je Đurović odranije poznat policiji i da je protiv njega podneto nekoliko krivičnih prijava.

Đurovićevo ubistvo je četvrta mafijaška likvidacija u Beogradu od početka ove godine.

Prema podacima „Crne knjige“, baze mafijaških ubistava koju su izradili KRIK i Radio Slobodna Evropa, istražni organi nisu naročito uspešni u rešavanju ovih slučajeva.

Statistika pokazuje da je broj ubistava u kriminalnim obračunima u Srbiji u usponu – prošle godine bilo je 16 ubistava koji imaju odlike mafijaških likvidacija, a od početka 2018. šest, od kojih pet u Beogradu.

Ukoliko se posmatra period od 2012. do danas, od 72 ubistva u Srbiji, pravosnažno je rešeno oko šest odsto, dok su počionioci nepoznati u više od 70 odsto slučajeva.

Komentarišući ovu statistiku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje da ona nije tačna i da broj ubistava smanjen. Vučić je manipulisao informacijma iznoseći je podatke o svim ubistvima, a ne onim koja imaju kriminalni potpis. 

Detalje pogledajte u bazi na ovom linku.

Korekcija: U originalnom tekstu bilo je pogrešno napisano da je Apelacioni sud u Beogradu Ivanova oslobodio optužbi. On je potvrdio kaznu koju je Ivanovu izrekao Viši sud u Beogradu. Greška je ispravljena.

Comments are closed.