Tužilac Ivanić: Suđenje se odugovlači da bi Šarić izašao iz pritvora

Tužilac Ivanić: Suđenje se odugovlači da bi Šarić izašao iz pritvora

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

„Sve ovo usmereno je samo na jednu stvar – da se ishoduje puštanje Darka Šarića iz pritvora“, ovako je tužilac Saša Ivanić danas objasnio zbog čega se suđenje za međunarodni šverc kokaina stalno odlaže. Danas je suđenje Šariću po 18. put odloženo ove godine.

Piše: Milica Vojinović

Suđenje Darku Šariću, optuženom za šverc 5,7 tona kokaina, traje već sedam godina i nije blizu kraju.

Iako je jedno od najbitnijih suđenja u zemlji, tokom ove godine je čak 18 puta odloženo – kako su zabeležili novinari KRIK-a. Sudsko veće sa sudijom Sinišom Petrovićem na čelu samo 10 puta je odlučilo da se suđenje održi.

Suđenje se najčešće odlaže jer se neko od advokata ne pojavi, pa sudije odluče da ga pomere za naredne dane. U julu ove godine nijedno od šest zakazanih ročišta nije održano jer je advokat Dejan Lazarević žalio na zdravstvene probleme.

Pre desetak dana suđenja je čak odloženo jer je jedan od Šarićevih advokata imao zakazanu parnicu na koju mu je bilo bitnije da ode.

Današnje suđenje je takođe odloženo.

Advokat Marko Kljajević nije se pojavio zbog zdravstvenih problema. Drugi advokat, Dragan Plazinić, koji je imao punomoćje da ga zameni, nije želeo to da uradi.

Rekao je da ne bi mogao „ovako napamet“ da menja Kljajevića, odnosno da se nije konsultovao sa njim pre današnjeg suđenja.

„Ovo je zaista delikatan trenutak. U ovom trenutku nisam spremam da preuzmem na sebe tu vrstu odbrane“, rekao je Plazinić.

Iako se tužilac usprotivio novom odlaganju rekavši da je Plazinić u postupku učestvovao od početka i drugooptuženom Goranu Sokoviću već pružao odbranu, sudije su ipak uslišile želju advokata.

Tužilac je tada prokomentarisao odluku sudskog veća i zaključio da  „brojna odlaganja glavnog pretresa, a posebno naprasno otkazivanje punomoćja“ imaju za cilj odugovlačenje postupka.

„Sve ovo usmereno je samo na jednu stvar – da se ishoduje puštanje Darka Šarića iz pritvora“, rekao je tužilac Ivanić i dodao da odbrana želi da probije suđenje u razumnom roku kako bi do ovoga došlo.

Sudija Siniša Petrović prekinuo je tužioca rekavši da je degutantno da komentariše odluku suda.

U članu Zakona o krivičnom postupku o suđenju u razumnom roku piše da je krivični postupak protiv okrivljenog koji je u pritvoru hitan, kao i da je sud dužan da onemogući svaku zloupotrebu prava usmerenu na odugovlačenje postupka.

Izjavi tužioca usprotivio se i Šarić.

On je kazao da se i sam nervira što se suđenja odlažu jer jedva čeka da čuje prisluškivane razgovore u kojima se, kako on kaže, vidi da mu je tužilaštvo pokralo imovinu i dalo je Nebojši Joksoviću, svedoku saradniku u ovom postupku.

Ivanićev predlog da se postupak u odnosu na Sokovića razdvoji takođe je odbijen, a sud je kao glavni razlog za to naveo da je Soković označen kao organizator grupe i da mu se sudi u odsustvu. Sudija Petrović istakao je i da sud ne može veštački praviti uslove za održavanje suđenja.

„Ja ne mogu nikoga da teram da nekoga menja“ rekao je sudija Petrović i dodao da sud ulaže sve napore da postupak teče nesmetano.

On je dodao da je, od kad je postupak krenuo ispočetka, mesečno bilo zakazano minimum pet ročišta i da nijedno nije bilo odloženo zbog sudskog veća.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.