Suđenje za ubistvo Đurovića: Diskusija o tragu DNK pronađenom na oružju

Suđenje za ubistvo Đurovića: Diskusija o tragu DNK pronađenom na oružju

Blazo Djurovic (foto: arhiva)

Advokatice Darka Veskovića, jednog od optuženih za ubistvo Blaža Đurovića, nastavile su danas da ispituju veštaka o DNK tragu koji je pronađen na puški korišćenoj prilikom ubistva, nastojeći da ospore njegovo veštačenje. Osim Veskoviću u ovom postupku sudi se i Nemanji Ivanovu.

Piše: Milica Vojinović

Veskovićeve advokatice Nevena Protić i Zora Dobričanin Nikodinović danas su na nekoliko načina pokušala da diskredituju analizu koja je pokazala da se DNK njihovog branjenika nalazi na puški kojom je, kako tvrdi tužilaštvo, ubijen Đurović.

Sugerisale su i da je njegov DNK podmetnut.

„Meni je čudno da ste pronašli 12-13 tragova, a da je samo jedan (Veskovićev) tako dobro očuvan“, prokomentarisala je advokatica Protić.

„Naravno da je Vama čudno jer niste u toj struci“, kazao je veštak Dušan Keckarević i objasnio da bi njegov DNK trag mogao ostati očuvan ukoliko ga je bilo više.

Dobričanin Nikodinović istakla je mogućnost da pronađeni trag ne pripada optuženom Veskoviću, već nekome ko ima sličan DNK. Ove njene zamerke, međutim, Keckarević je odbacio i objasnio da njegova laboratorija koristi pouzdan i svetski priznat program pomoću kojeg utvrđuju čiji je DNK pronađen.

U više navrata ispitivanje se otrglo kontroli, pa je nadglašavanje veštaka i advokatice morala da prekine sudija Olivera Đurić. Ona je jednom i opomenula advokaticu Dobričanin Nikodinović da će je kazniti ukoliko nastavi da prekida veštaka prilikom odgovaranja.

Advokati do kraja današnjeg suđenja nisu stigli da postave sva pitanja koja imaju, pa će se ispitivanje nastaviti na sledećem ročištu zakazanom za kraj septembra.

Podsetimo, veštačenje o kom se raspravljalo danas i nekoliko prethodnih suđenja pokazalo je da su na puški ostali DNK tragovi Ivanova i Veskovića, dok se na delu rukava i rukavici koji su takođe pronađeni u automobilu zapaljenom ubrzo nakon ubistva nalazi samo Veskovićev DNK. 

Na osnovu ove analize, tužilaštvo je utvrdilo da je u martu 2018. Ivanov vozio automobil kojim su presreli Đurovića ispred njegove kuće, dok je Vesković iz kola pucao u njega.

Optuženi su i pre ovoga imali problema sa zakonom, kao i ubijeni Đurović.

Ivanov je osuđivan, između ostalog, zbog učešća u ubistvu Vladana Veličkovića u Beogradu, kao i zbog otmice.

Vesković je uslovno osuđivan jer je koristio lažni pasoš.

Đuroviću se, sa druge strane, u trenutku ubistva sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali je postupak protiv njega obistavljen pošto je ubijen. Suđenje i dalje traje za ostatak grupe, a više o tome pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.