Suđenje Draginji Bajić: Svedoci o poslovima sa optuženima

Suđenje Draginji Bajić: Svedoci o poslovima sa optuženima

Specijalni sud u Ustaničkoj (foto: KRIK)

Suđenje Draginji Bajić, supruzi pokojnog Vitomira Bajića, člana narko-kartela Darka Šarića, za pranje kokainskog novca nastavljeno je pred Specijalnim sudom u Beogradu. Dvojica svedoka danas su pričala o poslovima koje su imali sa nekima od optuženih u ovom slučaju.

Piše: Milica Vojinović

Svedok koga je predložilo tužilaštvo Miomir Gazdić bio je direktor u firmi „Parket planet“. Tužilaštvo tvrdi da je Vitomir Bajić vlasništvo nad ovom kompanijom prebacio na optuženog Nebojšu Đokića kako bi izbegao da mu bude oduzeta s obzirom da se protiv njega tada vodio postupak zbog šverca droge. Bajić je i nakon toga ostao stvarni vlasnik firme, dok je Đokić u njoj bio fiktivno, piše u optužnici.

Kako je Gazdić danas naveo, Bajić mu je ponudio direktorsko mesto u „Parket planetu“ što je on i prihvatio.

„Meni je najveći problem bio jer nisam imao nikakav uvid u finansije, zbog čega se nisam dugo zadržao u firmi“, rekao je Gazdić.

Na pitanje tužioca da li je znao da je vlasnik, osim Đokića, bio i Bajić, svedok je kazao da nije i da je u papirima video samo Đokićevo ime. Nije pojasnio, međutim, otkud da mu direktorsko mesto ponudi Bajić, ukoliko on nije imao nikakve veze sa firmom.

Kako je naveo, Bajića je poznavao odranije, a viđali su se „od slave do slave“. Njegova supruga Draginja Bajić radila je u „Parket planetu“ u vreme kada je bio direktor.

„Bila je zaposlena, pojavila se dva, tri puta u firmi. Uglavnom je išla na teren sa Đokićem“, rekao je Gazdić.

Advokat optuženog Đokića pitao je svedoka da li je stekao utisak da je Đokić „dobrostojeći čovek“ i da li se ponašao kao vlasnik firme, na šta je on potvrdno odgovorio. Advokat je insistirao i da Gazdić ponovi da mu je Đokić više puta kazao da je u firmu uložio mnogo novca i da je tražio od zaposlenih da budu odgovorni – što ide u korist Đokićevoj odbrani da je bio stvarni vlasnik kompanije.

Lokali na Zlatiboru za stan u Beogradu

Nakon Gazdića svedočio je Dejan Knežević zvani Ciga koji je govorio o poslovima sa drugim optuženim – Nemanjom Obradovićem.

Obradović je, prema optužnici, pomogao Vitomiru Bajiću da prikrije da je vlasnik dva lokala u prizemlju „Vile jezero“ na Zlatiboru. On je postao fiktivni vlasnik ovih lokala, a nakon Bajićeve smrti vratio ih je Draginji Bajić, navodi tužilaštvo.

Knežević, koga je predložila odbrana, svedočio je u korist Obradovića.

Ispričao je da su lokali bili zalog za dug koji je imao prema Obradoviću, a ne, kako tužilaštvo tvrdi, da ih je Obradović prepisao ne sebe kako bi prikrio da je Bajić pravi vlasnik.

Knežević je rekao da mu je Obradović pozajmio oko 230.000 evra, a kada je počeo da ga „pritiska“, on mu je predložio da uzme lokale od Bajića.

„2011. sam počeo da stajem na noge, prodao sam neke stanove za kompenzaciju, pa sam Nemanji vraćao dug kroz materijale za zgradu koju je gradio, dao sam mu i ’audija a8’“, kazao je Knežević.

Kada se dug smanjio na oko 50.000 evra, Obradović je pristao da lokale vrati Draginji Bajić, supruzi Vitomira Bajića.

Tužilac nije imao pitanja za ovog svedoka, a na pitanja jednog od advokata Knežević je ispričao da ni u ovom slučaju, kao ni prilikom ranijih pozajmica, sa Obradovićem nije potpisao nikakvu priznanicu. Niko ga, međutim, nije pitao da objasni zbog čega je Bajić dozvolio da njegovi lokali budu zalog za dug koji je Knežević imao prema Obradoviću.

Bajića je znao još devedesetih godina kada su, kako je ispričao, zajedno igrali fudbal.

„Uvek je bio situiran, imućnijeg stanja. Sedeo je sa policajcima, pevačima, dosta poznatih ljudi je bilo oko njega.“

Kazao je da se u periodu kada su se dogovarali oko prenosa lokala na Obradovića sa Bajićem viđao u Crnoj Gori. Bajić se, kako se navodi u optužnici, u tom periodu krio u Crnoj Gori jer je za njim bila raspisana poternica zbog postupka koji se vodio u Italiji.

Na pitanje sudije da li je znao čime se Bajić bavio, Knežević je kazao:

„Ne interesuje me šta radi kada mi je dobar prijatelj.“

Samoubistvo pre presude

Vitomir Bajić uhapšen je 2010. u Crnoj Gori u akciji „Loptice“ koja je bila usmerena na rasturanje narko-klana Darka Šarića. Izručen je Italiji gde je naredne godine pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru. Istraga je pokazala da je izvršio samoubistvo.

Bio je i pripadnik „crvenih beretki“ – specijalnih jedinica koje su učestvovale u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Iako je uhapšen zbog učešća u švercu narkotika, sumnja se da je Bajić radio i kao plaćeni ubica. Prema belešci policije koju je objavila novinarka Brankica Stanković u svojoj knjizi „Insajder moja priča“, Bajić i Srpko Klisura koji je uhapšen takođe u akciji „Loptice“ bili su posrednici u naručivanju njenog ubistva. Bajić je, kako piše u knjizi, policiji ispričao za pokušaj ubistva novinarke trudeći se da izbegne da bude izručen Italiji. Naručioci nisu otkriveni.

Prema optužnici po kojoj se sada sudi njegovoj supruzi Draginji Bajić, ona je nekretnine kupljene novcem koji je on zaradio švercom kokaina prenosila na druge osobe kako bi izbegla da ih pravosudni organi oduzmu.

Ona se sumnjiči i da je oprala oko 240.000 evra kokainskog novca tako što je 2010. godine ovim novcem kupila stan na Novom Beogradu, da bi ga kasnije prebacila na jednog od optuženog i tako sakrila da je pravi vlasnik bio Vitomir Bajić.

Osim Draginji Bajić, Nebojši Đokiću i Nemanji Obradoviću, u ovom postupku sudi se i Željku Papiću i fudbalskom menadžeru Zoranu Njegušu. Tužilaštvo ih tereti za pranje novca i utaju poreza.

Comments are closed.