Suđenje u slučaju „Potočari“ počinje u maju

Suđenje u slučaju „Potočari“ počinje u maju

Suđenje dvojici bivših policajaca optuženih za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitom postupanju policije prilikom operacije u Potočarima počeće 28. maja u Višem sudu u Beogradu, odlučeno je na pripremnom ročištu koje je završeno juče.

Piše: Jelena Radivojević

Sud na pripremnom ročištu nije rešio da li će javnosti biti omogućeno da prisustvuje ovom suđenju – o tome će odlučiti tek kad suđenje počne.

Predlog tužilaštva bio je da javnost bude isključena, međutim, advokat Vladimir Todorić podseća da je stav Evropskog suda za ljudska prava da sud ne može da isključi javnost samo na osnovu predloga tužilaštva, već da mora da dokaže opasnost po bezbednost države.

„Ne samo da se tužilaštvo protivi javnosti, već se protivi i izvođenju dokaza“, kaže Todorić.

Prema njegovim rečima odbrana je predložila da se pred sudom ponovo ispitaju svi svedoci iz istrage, kao i optuženi Milan Dumanović i Mladen Trbović. Tužilaštvo, s druge strane, smatra da je dovoljno da se na sudu samo pročitaju iskazi koje su svedoci dali u istrazi, među njima i Dijana Hrkalović sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova i Vladimir Rebić direktor policije.

Operacija Potočari

Policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović, uhapšeni u decembru 2016. godine zbog navodnog odavanja službene tajne, imaće priliku da u maju na početku suđenja iznesu svoju odbranu.

Tužilaštvo tereti sada već bivše policajce da su medijima odavali službene tajne u vezi sa posetom tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, kada se dogodio napad na njega.

Nakon povratka u Beograd, Dumanović i drugi policajci koji su bili u Potočarima, imali su zadatak da na osnovu snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati dva-tri napadača na premijera. Dan kasnije Dumanović je primetio, kako tvrdi, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Kada su utvrdili da je operacija u Potočarima nezakonito sprovedena, kao i da to nije bio jedini slučaj da je policija tako postupila, podneli su u avgustu 2016. godine krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih.

Zaštitnik građana je u novembru prošle godine utvrdio da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije ispoštovao proceduru u slučaju pritvaranja policajaca.

Tajnost podataka

Predsednik policijskog sindikata „Sloga“ Dragan Žebeljan u razgovoru za KRIK govorio je o stvarima koje prate ovaj postupak. On je podsetio da je policajcima 2016. godine dato da potpišu izjave o čuvanju tajnosti podataka na osnovu kojih se sada protiv njih vodi postupak.

„Dumanović je potpisao izjavu, a Trbović je odbio. Koliko sam uspeo da čujem, neko je njegovu izjavu falsifikovao“, rekao je on.

Jedan policijac zatražio je mišljenje Ministarstva pravde koje je utvrdilo da prikupljanje ovakvih izjava nije u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, te da je nejasno zašto su bile i potrebne. Zbog sumnje da je prikupljanje izjava nedozvoljeno Zaštitnik građana pokrenuo je prošle godine postupak nadzora rada MUP-a.

U februaru ove godine policijskim upravama stigao je dopis direktora Rebića – da se unište sve izjave o čuvanju tajnosti podataka.

„Nigde nije objašnjeno zašto su te izjave uništene, nigde u aktu koji sam imao prilike da vidim, a koji je potpisao Rebić i poslao Zaštitniku građana, ne navodi se zašto su uništene, ali smatramo da je to zato što su nezakonito prikupljane“, kaže Žebeljan.

Više o tajnoj operaciji u Potočarima pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.