Slučaj „Potočari“: Svedočio novinar televizije „Al Jazeera“

Slučaj „Potočari“: Svedočio novinar televizije „Al Jazeera“

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Novinar televizije „Al Jazeera“ Edo Čelebić svedočio je na današnjem suđenju policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću  koji su optuženi za odavanje službene tajne pošto su javno tvrdili da je policija sprovela  nezakonitu akciju u Potočarima 2015. godine, prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Suđenje je zatvoreno za javnost.

Piše: Milica Vojinović

Edo Čelebić je za televiziju „Al Jazeera“ 2016. godine napravio prilog u kom su govorili sada optuženi policajci i danas je na sudu govorio o tome kako je došlo do objavljivanja informacija u vezi sa ovom akcijom policije. Detalji njegovog svedočenja, međutim, nisu poznati s obzirom na to da je suđenje zatvoreno za javnost.

Policajci su pre intervjua za ovu televiziju javno govorili o tome šta se dešavalo u Potočarima i to za portal „Teleprompter“, ali tužilaštvo tvrdi da su upravo u prilogu „Al Jazeere“ otkrili službenu tajnu i prekršili zakon. Advokati dvojice policajaca, međutim, ističu da službena tajna ne može da bude otkrivena dva puta, odnosno da tajna koja je već jednom izneta u javnost ne može više da bude tajna.

Dumanović je za „Al Jazeeru“ ispričao da je njemu i osamnaestorici kolega, pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a,  2015. naloženo da odu na komemorativni skup u Potočarima i to tajno, bez službenih legitimacija i oružja. Njihov zadatak je bio da snimaju događaj i od nadređenog su dobili legitimacije kakve je imalo obezbeđenje skupa.

Trbović je skup gledao na televiziji iz Beograda. U prilogu televizije „Al Jazeera“ je kazao da je odmah shvatio da je zadatak bio nezakonit s obzirom na to da za njega nije znao i da je trebalo da pripreme za odlazak traju najmanje nekoliko dana.

Pošto su se Dumanović i kolege vratili iz Potočara u Beograd sastavili su službene beleške u kojima je trebalo da opišu napadače koji su prilikom komemorativnog skupa nasrnuli na Aleksandra Vučića. Primetili su, međutim, da je u dokumentima lažno navedeno da su tog dana bili u pograničnim mestima u Srbiji, a ne u Potočarima.  Zbog toga su podneli krivične prijave protiv svojih nadređenih, između ostalih, i tadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović.

Ipak, tužilaštvo je odbacilo njihove prijave, ali je optužilo njih dvojicu za odavanje službene tajne.

Suđenje je počelo 2018. godine i već na početku je zatvoreno za javnost. Tu odluku je donela sudija Violeta Jovanović. Naredne godine slučaj je preuzeo sudija Zoran Božović pa je suđenje krenulo ispočetka.

Do sada su u ovom postupku svedočili načelnik i zamenik načelnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje u kom su radili optuženi policajci, a sud je prihvatio i da kao svedoke sasluša direktora policije Vladimira Rebića i bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović. Oni, međutim, do danas još nisu svedočili na suđenju policajcima.

Sve vesti sa ovog suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.