Šarić na suđenju o „skaj” porukama: Šta Markus, Edo, ovaj, onaj?

Šarić na suđenju o „skaj” porukama: Šta Markus, Edo, ovaj, onaj?

Darko Šarić (foto:KRIK)

Na suđenju narko-bosu Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića danas su pročitane „skaj” poruke u kojima se pominju Šarićevi pomagači Edo i Markus, a koje je, prema krivičnoj prijavi koju je KRIK nedavno objavio, policija identifikovala kao bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića. Takođe su pročitane i poruke o Oskaru, osobi koju kriminalci opisuju kao svemogućeg funkcionera, a čiji identitet policija nije utvrdila. 

Piše: Sofija Parojčić

„Brate, ja, Atos i Edo radimo sve da ti izađes.”; „Imamo Markosovu podršku a meni je bitno da razjebemo Gnojavog.”; „Kaže ovaj Dača da ga neko trpa kod Oskara već tri mjeseca, al kaže ne zna ko i zašto.” – neke su od poruka koje su na predlog tužilaštva prikazane u sudnici. 

Iako su na prethodnim suđenjima ukazivali na to na koga se tačno odnose pojedini nadimci iz „skaj” komunikacije, tužioci danas nisu komentarisali ko su Edo i Markus, kao i ko bi mogao da bude Oskar. Inače, tužilaštvo je potvrdilo da mu je policija još 2022. podnela krivičnu prijavu čije je detalje KRIK objavio, ali je saopštilo da im policija nije dostavila dokaze da su Stefanović i Parezanović zaista Edo i Markus. Samo, međutim, nije ništa uradilo kako bi prikupilo takve dokaze.

Za razliku od njih, Šarić je imao nešto da kaže na ono što je danas pročitano.

„O čemu se ovo radi? Ništa mi nije jasno. Šta Markus, Edo ovaj, onaj…? To je moj komentar”, bilo je sve što je Šarić izgovorio u sudnici na ovu temu.

Sastanak u BIA

Između ostalih, pročitane su i poruke iz maja 2020. godine kojima su, prema optužnici, Šarića njegovi saradnici informisali o sastanku sa Parezanovićem i predsednikom Apelacionog suda Duškom Milenkovićem. Ovaj sastanak je, vidi se iz poruka, održan u sedištu BIA a održan je jer je Šarić želeo da utiče na veće Apelacionog suda koje je odlučivalo o njegovoj žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora za šverc kokaina. Predsednik ovog veća bio je sudija Milimir Lukić.

„Bili smo na brdu sa Markom i predsednikom apelacije, on kaže da je $ bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natera da se umeša, a apelacija je rekao da on neće da se meša i da veće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $. Takođe rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspeo jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim institucionalnog.“

Pročitana poruka, koju su prema optužnici preko telefona Duška Šarića poslali policajci, glasila je: „Markus nas je pitao takođe koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumeli da možda on zna nešto više s obzirom da je on od poverenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sutra vidimo sa Markusom…” 

Tužilaštvo, međutim, danas nije predložilo da se pročita i ostatak ove prepiske koja je citirana u optužnici, a koja glasi: „Mislimo da jedino on (Markus)može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo, brate, da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče. Mi ćemo ići sutra kod Markusa da pitamo direktno, da li on uopšte čovek može i hoće da se umeša, a mislimo da hoće, i da pita koja vrsta garancija je potrebna da budemo načisto.”

Duško Šarić ide u kućni pritvor
Sud je danas prihvatio da Šarićev brat Duško Šarić, bude pušten u kućni pritvor uz jemstvo do 800.000 evra. Takođe, kućni pritvor za jemstvo do 300.000 evra prihvaćen je i za Milana Vučinića. Oni će iz zatvora biti prebačeni u kućni pritvor tek nakon što uplate navedene sume novca.

Iz „skaj“ poruka se zaključuje da je Prezanovićeva uloga bila da Šarićevim ljudima omogući vezu sa moćnim funkcionerom kog su nazivali Oskar.

Šarićev advokat Dalibor Katančević na ove poruke reagovao je tvrdnjom da je predsednik Apelacionog suda Milenković negirao da se ovaj sastanak u BIA dogodio. 

„Imate zvanično saopštenje predsednika Apelacionog suda u Beogradu koji je rekao da do ovakvog sastanka nikada nije došlo što samo ukazuje da sve što se ovde navodi predstavlja naučnu fantastiku i fikciju”, rekao je Katančević. 

Predsednik suda Milenković, međutim, nije direktno ovo negirao. On je, u saopštenju na koje se poziva Katančević, rekao da nikada nije preduzeo nijednu koruptivnu radnju, ali i pozvao nadležne organe da reaguju ukoliko smatraju da treba. 

Osim što je policija identifikovala Stefanovića i Parezanovića, istraga je utvrdila i da je bivši ministar Šariću dodelio dvojicu policajaca da pomažu klanu, kao i da je i lično dostavljao poverljive informacije. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, pokazuju „skaj” poruke koje su danas prikazane.

Ko je Oskar?

Na tvrdnje i sumnje dela javnosti da je Oskar u stvari predsednik Srbije, Aleksandar Vučić reagovao je tek dve nedelje od objavljivanja teksta. 

Vučić je prvo izjavio da nije siguran da li je on Oskar, da bi nedelju dana kasnije rekao da se ponadao da je ipak reč o njemu pošto, kako je istakao, „O tom Oskaru pričaju sve najgore, što će reći da je taj čovek veoma dobar za ovu zemlju.“   

Vučić, ipak, do sada nije komentarisao otkriće da su Stefanović i Parezanović pomagali Šarićevom klanu.

I Stefanović i Parezanović negirali su veze sa klanom Darka Šarića, a sam Šarić je u svojoj odbrani naveo da nikada nije posedaovao telegon sa „skaj” aplikacijom i negirao da su citrine poruke njegove.

Pitanje bez odgovora

Optužnica tereti Šarića i njegovu grupu da je 2020. godine dok je bio u pritvoru u Beogradu, planirao ubistvo i diskreditaciju Joksovića. Kako tužilaštvo tvrdi, Šarić je želeo da mu se osveti jer je svedočio protiv njega na suđenju koje je završeno osuđujućom presudom za šverc kokaina. 

„Skaj“ poruke ključni su dokazi na kojima se zasniva optužnica, a tužilaštvo tvrdi da je Šarić sve organizovao iz pritvorske ćelije, koristeći nekoliko telefona sa instaliranom „skaj“ aplikacijom. Ipak, ni skoro dve godine od Šarićevog ponovnog hapšenja, koje je usledilo nakon što je pušten da odsluženje kazne za šverc kokain čeka u kućnom pritvoru, nije utvrđeno na koji način su mu dostavljeni „skaj“ telefoni.

Više o slučaju Šarić:

Pročitajte priču o vezama Stefanovića i Parezanovića sa Šarićevom grupom

Pročitajte više o istrazi protiv Šarića za planiranje ubistva i diskreditacije svedoka saradnika

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Pročitajte više o ubistvu Milana Milovca Cigle u Ekvadoru

Comments are closed.