Radna grupa za medije EP osudila napade na KRIK

Evropski parlament (foto: Evropska banka)

Radna grupa za medije Evropskog parlamenta oštro je osudila napade i kampanju koja se vodi protiv novinara KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Ova reakcija usledila je nakon višednevne kampanje provladinih medija i poslanika vladajuće stranke koji su novinare KRIK-a označili kao saradnike kriminalne grupe i optužili da peru novac i ne plaćaju porez.

Piše: Bojana Jovanović

„Napadi, medijske kampanje i zastrašivanje novinara su prakse koje su u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i upotreba ovakvih instrumenata ne može se tolerisati ni u jednoj zemlji koja je partner EU ili nastoji da postane njen član“, piše u saopštenju koje je potpisalo deset članova radne grupe za medije Evropskog parlamenta.

„Sloboda medije je nešto o čemu se ne pregovara i ključni je preduslov za trajno partnerstvo sa EU“, piše u saopštenju i podseća se da je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović cenjen i nagrađivan istraživački novinar koji je i regionalni urednik u međunarodnoj novinarskoj mreži OCCRP.

„Pozivamo vlasti u Srbiji da objektivno istraže napade na Dojčinovića i KRIK“, piše.

Napadi na KRIK, podsetimo, krenuli su pre gotovo dve nedelje kada su nas provladini mediji lažno optužili da sarađujemo sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana. Belivuk je uhapšen prošlog meseca i sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je navodno vršila ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge

Kampanji protiv KRIK-a pridružili su se i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji su laži o nama iznosili u Narodnoj skupštini.

Podrška KRIK-u stigla je sa raznih strana. Napade su osudile brojne ambasade, predstavnici tela Evropske unije, kao i domaće i međunarodne medijske i novinarske organizacije i organizacije civilnog društva.

Režimski mediji koji vode hajku protiv KRIK-a i predstavljaju nas kao saradnike kriminalaca, godinama su ćutali o vezama koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u policiji i politici, a koje smo mi otkrili.

KRIK je pisao o tome da je grupa bila bliska sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade, ali i sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je bio veza do Dijane Hrkalović, nekada jedne od najuticajnijih osoba u policiji.

Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.