Posle gotovo šest godina bliži se kraj suđenja za otmicu Radonjića

Posle gotovo šest godina bliži se kraj suđenja za otmicu Radonjića

Jovica Radonjić/Viši sud (Foto: arhiva)

Iznošenje završnih reči na suđenju za otmicu kriminalca Jovice Radonjića najavljeno je za sledeće suđenje koje je zakazano za jun. Danas je izvršen uvid u dokumente koje je tužilaštvo predložilo kao dokaz čime je ovo suđenje koje traje gotovo šest godina stiglo gotovo do kraja. 

Piše: Milica Vojinović

Iako je bilo planirano da se danas ispitaju dva svedoka to se nije desilo jer se oni nisu pojavili na sudu. Naime, svedoke je predložio zastupnik porodice Radonjić koja je oštećena strana, ali sud nije uspeo da ih pronađe na adresi prebivališta i uruči im poziv.

„Ja sam sad malo ljuta na oštećene, to je bila njihova odgovornost (da pronađe svedoke), ali kolega (zastupnik) je bio bolestan, imao je kovid i tužilaštvo je predložilo da se odloži suđenje, pa da ne budemo nefer“, rekla je sudija Olivera Pajić i dala priliku da jedan od dva svedoka ipak svedoči na narednom ročištu ukoliko ga oštećeni pronađu.

Za naredno suđenje koje bi trebalo da se održi početkom juna zakazane su završne reči nakon kojih će uslediti i presuda.

Umesto da sasluša svedoke, Pajić je danas pročitala nazive dokumenata koje je tužilaštvo prikupilo i time formalno izvršila uvid u ove dokaze. Među njima su zapisnici sa pretresa stanova optuženih, izveštaj lekara o povredama koje je, kako tvrdi tužilaštvo, prilikom otmice zadobio Radonjić, kao i zapisnici sa saslušanja na kom je Radonjić prepoznavao optužene kao svoje otmičare.

Radonjića su, kako tvrdi tužilaštvo, oteli Blažo Đurović, njegov brat Aleksandar i još petorica muškaraca u decembru 2014. Detalje o ovom događaju  policiji je ispričao Radonjić i objasnio da su ga namamili da dođe u kafić u tržnom centru „Kumodraž“ na Voždovcu gde su ga udarali palicama i pištoljem, pa ga vezali i smestili na zadnje sedište automobila kako bi ga odvezli na obalu Dunava. Radonjić je ispričao da je mislio da će tamo da ga ubiju, ali je u vožnji uspeo je da iskoči iz kola i pobegne.

Na osnovu njegovog iskaza tužilaštvo je podiglo optužnicu po kojoj se sudi već gotovo šest godina. U međuvremenu i Radonjić, kao i optuženi Blažo Đurović ubijeni su u kriminalnim likvidacijama. 

Radonjić je upucan na parkingu svoje zgrade u beogradskom naselju Zvezdara aprila 2015. godine. Slučaj je policija rešila prošle godine, a uskoro bi trebalo da počne suđenje optuženom za njegovo ubistvo. Radonjić je bio deo kriminalne grupe „Firma“, novosadskog ogranka zemunskog klana koji je predvodio Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, i osuđivan je zbog droge.

Tri godine nakon Radonjića ubijen je i njegov navodni otmičar Blažo Đurović u sačekuši ispred svoje kuće u beogradskom naselju Dušanovac. Bio je blizak škaljarskom kriminalnom klanu koji je godinama u sukobu sa suparničkim kavačkim klanom, a za njegovo ubistvo u toku je suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.