Optužnica protiv policajaca zbog odavanja službene tajne

Optužnica protiv policajaca zbog odavanja službene tajne

Screenshot Al Jazeera

Protiv dvojice bivših policajaca danas je podignuta optužnica zbog odavanja službene tajne jer su za medije govorili da je policija prilikom operacije u Potočarima postupala mimo zakona. 

Piše: Bojana Pavlović

Bivši pripadnici Odseka za tajno praćenje i dokumentovanje Milan Dumanović i Mladen Trbović trebalo je da u petak budu pušteni iz pritvora nakon što su saslušani svi svedoci.

Pre nego što je sud o tome odlučio, tužilaštvo je podiglo optužni predlog i tražilo da se pritvor produži zbog opasnosti da osumnjičeni ponove krivično delo.

Advokat Vladimir Todorić kaže za KRIK da je sud već jednom odbio da im po tom osnovu odredi pritvor.

„Ako se sada odobri pritvor, to će biti neverovatan skandal i znak da postoji pritisak na sudstvo da se policajci svim silama drže u pritvoru“, kaže Todorić.

Policajci su uhapšeni krajem prošle godine jer su u medijima iznosili podatke o policijskoj operaciji prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Srebrenici u julu 2015. kada se dogodio napad na njega.

Trbović i Dumanović tvrdili su da je operacija u Potočarima nezakonito sprovedena, kao i da to nije bio jedini slučaj da je policija tako postupila – policajci su angažovani pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, a podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koristili su se za obavljanje privatnih poslova.

Njih dvojica su zbog toga u avgustu 2016. podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih.

Detalji operacije

Dumanović je, kako su naveli u prijavi, dan pre komemoracije u Potočarima obavešten da će službeno prisustvovati događaju. Njemu i kolegama, međutim, rečeno je da neće nositi službene legitimacije niti oružje, već samo opremu za tajno snimanje. Tokom komemoracije pojedini učesnici skupa gađali su premijera Vučića kamenicama, a Dumanović i njegove kolege pokušali su da snime napad.

Narednog dana Dumanović je primetio, piše u prijavi, da njihova poseta Potočarima nigde nije zvanično zavedena već da u dokumentima stoji da su bili na teritoriji Srbije i to u Loznici i Bajinoj Bašti. Detalje o ovom slučaju pročitajte u posebnoj priči.

Tužilaštvo je prijavu odbacilo u septembru prošle godine tvrdeći da nema dokaza, a ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je tužilaštvo utvrdilo da su navodi Trbovića i Dumanovića „izmišljotine“.

Tri meseca kasnije, policajci su uhapšeni jer su, kako tvrdi tužilaštvo, za televiziju „Al Jazeera“ govorili o operaciji u Potočarima i tako odali službene tajne i izazivali štetne posledice po MUP Srbije.

Advokat okrivljenih policajaca Vladimir Todorić tražio je izuzeće tužiteljke koja je rukovodila postupkom zbog sumnje u pristrasnot jer je, kako je naveo, u ruci imala upaljač Srpske napredne stranke. Nekoliko dana kasnije, tužiteljka je zamenjena.

Tužilaštvo je na ovaj slučaj stavilo oznaku tajnosti, a predstavnici MUP-a prilikom davanja iskaza pozivali su se na službenu tajnu.

 Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u KRIK-ovoj bazi dokumenata.

Donirajte KRIK i pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Detalje o tome kako da uplatite donaciju, pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Pokušavaju da čiste za sobom kaže:

    Ako se u tom predmetu „rasvetljava“ krivično delo protiv Trbovića i Dumanovića, kako se onda cenjeni svedoci, sve sama „elita“ iz Mup–a, pozivaju na to da ne smeju ništa da kažu zbog odavanja službene tajne? Pa svi znaju da nije odavanje službene tajne ako se vrši u cilju rasvetljavanja krivičnog dela. Toliko o „eliti“, starletama i naučnicima iz policije. Sve to je osveta prema nekome ko se „drznuo“ i rekao da neznalice i neuki vode policiju i da se radi protiv zakona a potom podneli krivičnu prijavu protiv onih koji su im u ovom postupku svedoci. Oni nikada ne priznaju svoje greške, „ni penzije neće biti smanjene“. Biće ovde pravde i rehabilitacije, ili u Strazburu ili kada se budu makar malo poštovali zakoni. Živi bili pa videli sadašnje svedoke u ovoj poziciji.