Optuženi za ubistvo Blaža Đurovića negirali krivicu

Optuženi za ubistvo Blaža Đurovića negirali krivicu

Blažo Đurović/sudnica (foto: arhiva/KRIK)

Na današnjem suđenju za ubistvo Blaža Đurovića koje se dogodilo pre oko godinu dana u Beogradu optuženi Nemanja Ivanov i Darko Vesković negirali su da imaju veze sa ovim zločinom, ne želeći da iznose detaljnu odbranu.

Piše: Milica Vojinović

Danas je u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu počelo suđenje dvojici optuženih da su u martu prošle godine u beogradskom naselju Dušanovac ispalili gotovo 30 metaka u Blaža Đurovića.

Ubice su u Đurovića pucale dok je sedeo u svom automobilu ispred kuće koja je u vlasništvu njega i njegovog brata Aleksandra.

Optuženi za ovaj zločin, Nemanja Ivanov i Darko Vesković, danas su negirali bilo kakvu povezanost sa ubistvom.

„Po savetu advokata detaljnu odbranu ću izneti nakon izvođenja dokaza, do tada neću odgovarati na pitanja“, kazao je Ivanov.

Da se ne oseća krivim rekao je i Vesković i dodao da mu je „uništena pretpostavka nevinosti“.

„Od samog početka ovog postupka ja sam pod pritiskom“, naveo je i požalio se na pisanja medija da je pripadnik „neke terorističko-kriminalne organizacije.“

„Mojoj porodici upućene su pretnje od strane kriminalne grupe Blaža Đurovića.“

Kako tvrdi Vesković, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obavestili su njegovu porodicu da im je ugrožena bezbednost, a on je danas kazao da zbog svega toga ne želi u ovom trenutku da iznosi odbranu.

Prepirka oko dokaza

Veći deo današnjeg ročišta prošao je u diskusiji Veskovićeve advokatice Zore Dobričanin Nikodinović i tužioca Saše Drecuna.

Advokatica je kritikovala DNK nalaze, izveštaje forenzičkog pregleda lica mesta kao i snimke sa lica mesta za koje tvrdi da se vremenski ne poklapaju sa onim što tužilaštvo navodi da je vreme ubistva i smrti Đurovića.

Govorila je i o automobilu pronađenom nedaleko od mesta zločina, za koji se tvrdi da su optuženi koristili pri ubistvu. Navela je da je u istrazi utvrđeno da je automobil ukraden 2016. godine i tražila da tužilaštvo dostavi detaljan izveštaj o njegovom poreklu.

Dobričanin Nikodinović nastojala je i da ospori nalaz policije u kom se navodi da je na licu mesta bilo 27 čaura, da bi u kasnijem izveštaju pisalo da je pronađeno 29 čaura.

Ona je tražila da neki od ovih dokaza budu izbačeni iz postupka, kao i da, ukoliko sud ovo odbije, budu saslušani policajci koji su učestvovali u istrazi.

Tužilac Drecun nije delovao zabrinuto u vezi sa dokazima koje je ponudio sudskom veću. On se saglasio da se saslušaju policijski inspektori koji su učestvovali u istrazi, a broj čaura okarakterisao kao grešku u kucanju ili brojanju. Kao nepotreban istakao je zahtev o dostavljanju izveštaja o poreklu automobila rekavši da ne doprinosi utvrđivanju istine, već samo odugovlačenju postupka.

Manje od sat vremena od početka suđenje je završeno konstatacijom sudije da u sudnicu nije došao Aleksandar Đurović, brat ubijenog koji je trebalo danas da svedoči. Đurović je danas izostao zbog bolesti, kako je rekao njegov advokat, ali se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih.

Podsetimo, dve nedelje nakon ubistva Blaža Đurovića policija je u Beogradu uhapsila Nemanju Ivanova, dok je Vesković uhapšen u Hrvatskoj u aprilu prošle godine i oko tri meseca kasnije izručen Srbiji. Obojica su od tada u pritvoru.

Ivanov je ranije osuđivan. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu sudilo mu se da je sa Stankom Buhancem tukao Veličkovića – u koga je Buhanac potom pucao. Apelacioni sud mu je u februaru prošle godine potvrdio kaznu od dve godine zatvora, dok je Buhanac osuđen na 13 godina. Ivanov je bio osuđen i na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Protiv Veskovića vođeni su postupci zbog falsifikovanja dokumenata.

Prema pisanju medija, ubijeni Đurović je odranije poznat policiji i u svom dosijeu ima više od 10 krivičnih dela, među kojima su otmica, krađa, razbojništvo, iznuda.

Više o mafijaškim obračunima i uspešnosti nadležnih u njihovom rešavanju pročitajte u bazi „Crna knjiga“.

Comments are closed.