Odloženo suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

Odloženo suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

Blažo Đurović (foto: arhiva/KRIK)

Suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću za ubistvo Blaža Đurovića odloženo je danas jer u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu nije radila oprema za snimanje tona. Đurović je ubijen u martu 2018. godine u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Razgovor u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu danas nije mogao da bude sniman kako bi se kasnije napravio transkript, a zvuk se nije čuo ni u prostoriji u kojoj sede publika i novinari, pa je sudija posle nešto više od 10 minuta suđenje odložila za januar.

Sledeće ročište, za razliku od dosadašnjih, biće održano u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Za ubistvo Blaža Đurovića, podsetimo, sudi se Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću. Tužilaštvo tvrdi da su njih dvojica u martu prošle godine ubili Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Kako piše u optužnici, čekali su ga u zasedi sedeći u automobilu na oko 30-40 metara od kuće. Kada je Đurović krenuo kolima od svoje kuće oni su mu pošli u susret, a neposredno pre mimoilaženja Vesković je ispalio u Đurovića 29 projektila iz automatske puške, piše u optužnici.

Potom su se, veruje tužilaštvo, odvezli u beogradsko naselje Kumodraž gde su zapalili automobil i pobegli, navodi se dalje. Policija je u gepeku pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, kao i rukavice i deo rukava.

Na pušci su, kako su veštaci utvrdili, pronađeni DNK tragovi obojice optuženih, a tužilaštvo je utvrdilo da je iz nje pucao Vesković, dok ju je Ivanov samo nosio.

Krivična prošlost

I ubijeni Đurović, kao i dvojica optuženih ranije su osuđivani.

Đuroviću se sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, a postupak je obustavljen pošto je Radonjić ubijen u aprilu 2015. godine.

Optuženi Ivanov je osuđivan zbog različitih krivičnih dela. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je bio osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Ime Nemanje Ivanova spominjalo se i u okviru akcije „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA. On je, kako su tvrdili, bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Sa lažnim pasošem uhapšen je i optuženi Vesković 2017. kada je pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.