Odloženo suđenje Bogićeviću

Odloženo suđenje Bogićeviću

Suđenje Miroslavu Bogićeviću, vlasniku „Farmakoma“, optuženom da je od Privredne banke Beograd uzeo kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra koje nije vraćao, odloženo je danas zbog bolesti sudije.

Piše: Bojana Pavlović

Danas je po planu bilo da izjave daju prvi svedoci, međutim, zbog bolesti predsednika sudskog veća Velimira Lazovića oni će svedočiti u sredu.

Suđenje Bogićeviću počelo je u septembru, a svih sedmoro optuženih negirali su da su krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Tokom protekla dva meseca svi su dali odbrane.

Bogićević je optužen da je od državne Privredne banke Beograd uzimao kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra koje nije vraćao. U tome su mu pomogli zaposleni u ovoj banci koji su u periodu od godinu dana odobrili 32 kredita.

Privredna banka finansirala je „Farmakom“ iako je prešla zakonom dozvoljeni limit za davanje kredita. Da bi zaobišao ovo ograničenje, Bogićević je osmislio da se kao korisnici kredita pojave druge firme koje su otvarali njegovi radnici, saradnici, poslovni partneri i rođaci, piše u optužnici.

Članovi kreditnog odbora odobravali su tek osnovanim firmama milionske kredite na rokove od svega nekoliko meseci, navodi tužilaštvo. Čim bi novac legao na račune tih firmi, istog dana bivao bi prebačen na bankovni račun „Farmakoma“.

Bogićević se branio tvrdeći da nije imao namere da pozajmljeni novac ne vrati, ali da su banke blokirale račun „Farmakoma“ iako za to nije bilo osnova.

S druge strane, direktor banke, Miodrag Salai rekao je da mu je odmah po dolasku Bogićevića u banku bilo jasno da je u pitanju klijent koji je imao podršku države.

On je ispričao da su Ivica Kojić i Siniša Mali, bliski saradnici premijera Srbije Aleksandra Vučića, sazvali sastanak predstavnika banaka kojima je „Farmakom“ dugovao novac i od njih zatražili da ne naplaćuju dugove.

Ostali optuženi negirali su krivicu tvrdeći da su postupali u skladu sa preporukama sektora za rizik koji nikada nije rekao da Bogićeviću ne treba dati kredit.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Bogićeviću.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u bazi dokumenata.

Comments are closed.