Odbrana optuženog za ubistvo Đurovića: Sumnjamo da je DNK podmetnut

Odbrana optuženog za ubistvo Đurovića: Sumnjamo da je DNK podmetnut

Blazo Djurovic (foto: arhiva)

Veštak je na današnjem suđenju za ubistvo Blaža Đurovića iz marta 2018. godine svedočio o DNK tragovima dvojice optuženih pronađenim na puški i rukavici. Advokati su brojnim primedbama pokušali da odlože njegovo izlaganje i naveli da sumnjaju da je DNK podmetnut na predmete. 

Piše: Milica Vojinović

Veštak Dušan Keckarević nekoliko puta je danas prilazio govornici u sudnici, a zatim se vraćao na mesto pošto su ga prigovorima i primedbama prekidali optuženi Darko Vesković i njegove advokatice Zora Dobričanin Nikodinović i Nevena Protić.

On je trebalo da govori o DNK tragovima koje je policija pronašla na predmetima u zapaljenim kolima – pušci iz koje je pucano na Đurovića, rukavici i delu rukava.

Dobričanin Nikodinović je tvdila da nije moguće saslušati veštaka jer navedeni predmeti nisu stigli u sud. Pristala je ipak da veštaku postavi nekoliko opštih pitanja, a da ispitivanje o predmetima ostavi za naredni put kada budu doneti.

„Mi sumnjamo da je nesporni uzorak podmetnut na predmete“, kazala je Dobričanin Nikodinović tokom ispitivanja veštaka i požalila se da joj nije dostavljen deo podataka iz veštačenja koji, kako tvrdi, može da dokaže ove sumnje.

Veštak je negirao da je DNK podmetnut, ali se saglasio da treba da se dostave i dodatni podaci.

Optuženi nezadovoljan izveštavanjem novinara
Vesković se na početku suđenja požalio sudiji na izveštavanje novinara. „I dalje mi je prekršena pretpostavka nevinosti i njenim kršenjem se ugrožava moja porodica. Rođeni brat mi je teško ranjen u Nemačkoj. Mi smo od nemačkog tužilaštva dobili informaciju da je moj brat praćen u Srbiji i Nemačkoj… Neko je iz MUP-a dojavio njima koji su počinili zločin u Nemačkoj“, ispričao je Vesković.
On je od sudije Olivere Đurić tražio da se obrati novinarima i upozori ih da ne pišu neistine na šta mu je Đurić kazala da ona ne može da utiče na to. „Imate advokate koji mogu odgovarajućim mehanizmima da zaštite Vaša prava, ugled i čast“, kazala mu je sudija.

„Njima ne možete da dokažete nameštanje. Uzorak (Veskovićevog DNK) nikada nije došao u dodir sa predmetima koji se donose kod nas na veštačenje“, rekao je Keckarević.

Dobričanin Nikodinović je sugerisala da su promenjena pravila prikupljanja i veštačenja dokaza – zbog promene ministra unutrašnjih poslova.

„Imamo novog ministra, ovo je bilo rađeno po pravilniku koji je doneo prošli ministar“, rekla je ono, ali nije precizirala šta je ranije bilo sporno. 

Advokati bi trebalo da sa pitanjima nastave na sledećem suđenju koje je zakazano za četvrtak.

U optužnici se navodi da su Darko Vesković i Nemanja Ivanov u martu 2018. godine ubili Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Čekali su ga u zasedi u automobilu na oko 30-40 metara od kuće, tvrdi tužilaštvo. Kada je Đurović krenuo kolima od svoje kuće oni su mu pošli u susret, a neposredno pre mimoilaženja Vesković je ispalio u Đurovića 29 projektila iz automatske puške, piše u optužnici.

I ubijeni Đurović, kao i dvojica optuženih ranije su osuđivani.

Krivična prošlost

Vesković je ranije osuđen na uslovnu kaznu jer je 2017. uhvaćen sa lažnim pasošem prilikom prelaska iz Srbije u Mađarsku na prelazu Horgoš.

Nemanja Ivanov je osuđivan zbog različitih krivičnih dela. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Njegovo ime pojavilo se u akciji „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA. Navodno je bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Ubijenom Đuroviću se sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je ubijen. Ostatku grupe koja je, kako tvrdi tužilaštvo, učestvovala u otmici i dalje se sudi.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.