NUNS o tužbi Koluvije: pokušaj ućutkivanja KRIK-a

NUNS o tužbi Koluvije: pokušaj ućutkivanja KRIK-a

foto: KRIK

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navodi da je tužba Predraga Koluvije, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića novi pritisak na novinare ove redakcije i pokušaj njihovog ućutkivanja. Koluvija je KRIK tužio jer je u vesti o suđenju nazvan „optuženi narko-bos“ i traži da mu se isplati 400.000 dinara na ime duševnih bolova.

Piše: Bojana Jovanović

„Novinari KRIK-a preneli su navode iz optužnice kojom se Koluvija, kao prvooptuženi, tereti da je sa grupom drugih lica izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, piše u saopštenju NUNS-a i podseća se da KRIK o slučaju „Jovanjica“ izveštava od početka i da poštuje pretpostavku nevinosti optuženog.

NUNS podseća da su novinari KRIK-a od početka godine na meti različitih interesnih grupacija i pojedinaca, a pre svega na meti političara.

„Od početka godine zabeležili smo sedam slučajeva pritisaka na kolege iz KRIK-a. Bez obzira na sve što im se dešava oni istrajavaju u svom poslu i zbog toga im javnost duguje zahvalnost“, navodi NUNS.

U saopštenju se navodi i da je podnošenje SLAPP tužbi, onih čiji je cilj da utiču na medije i novinare da prestanu da izveštavaju o određenoj temi, u Srbiji postao poznat način pokušaja ućutkivanja.

Koluvija je KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića tužio zbog vesti o suđenju koja je objavljena u aprilu ove godine, a u tužbi tvrdi da je KRIK time što ga je označio kao „optuženog narko-bosa“ prekršio pretpostavku nevinosti i navodi da on nije vlasnik plantaže marihuane. Traži da mu se zbog duševnih bolova isplati 400.000 dinara.

Dojčinović je istakao da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće međunarodne medije.

„Koluviju smo u vestima nazvali ‘optuženim narko-bosom’ jer je u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane“, kazao je i dodao da identičan izraz koriste vodeći svetski mediji, poput „Vašington posta“, „Gardijana“, agencije „Rojters“.

Dojčinović je naveo i da očekuje da će stići još tužbi od Koluvije, kao i da je ovo pritisak na rad KRIK-a sa namerom da nas natera da odustanemo od daljeg izveštavanja i istraživanja slučaja „Jovanjica“.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Podržite naš rad donacijom i pomozite da istražujemo kriminal i korupciju. Više o tome kako da nas donirate, saznajte ovde.

Comments are closed.