Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnica nagrade „Dušan Bogavac“

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnica nagrade „Dušan Bogavac“

Dragana Pećo (foto: Milena Arsenić)

Dragana Pećo, novinarka portala KRIK, ovogodišnja je dobitnica novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Fondacija „Dušan Bogavac”. 

Piše: Bojana Jovanović

„Novinarka Dragana Pećo je dugogodišnjim hrabrim i etičkim angažmanom u svojim novinarskim istraživanjima pokazala kako se treba i valja boriti za slobodu javne reči u jednom nedemokratskom društvu i zarobljenoj državi“, piše u saopštenju žirija.

„Uprkos pretnjama, prisluškivanjima, ugrožavanju lične sigurnosti obijanjem njenog stana, Dragana Pećo je ove godine serijom tekstova o tajnim računima visokih funkcionera Republike Srbije ponovo dokazala sve vrline istraživačkog novinarstva“, navodi žiri.

Žiri su činili Jelena Zorić, novinarka „Insajdera“, Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN, Igor Božić, direktor televizije N1, Dragoljub Petrović, urednik „Danasa“ i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.   

U užem izboru za nagradu ove godine bili su novinarke Jovana Gligorijević i Jelena Obućina, novinari Vojislav Milovančević i Filip Mladenović, kao i redakcija „Južnih vesti”.  

Ova nagrada dodeljuje se od 1991. u znak sećanja na novinara Dušana Bogavca koji se 1980-ih godina prošlog veka bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije i od partijske napraviti pravnu državu.

Dragana Pećo ove godine dobila je i nagradu Fondacije „Katarina Preradović“ za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, integritet i izuzetnost.

Comments are closed.