NIN: Generalni sekretar vlade Novak Nedić štitio Belivukovu ekipu

NIN: Generalni sekretar vlade Novak Nedić štitio Belivukovu ekipu

Novak Nedić (srbija.gov.rs)

Generalni sekretar vlade Novak Nedić zaštitio je navijače Partizana iz ekipe Veljka Belivuka kada su u oktobru 2018. rasturili klub „Komitet“ tako što se nagodio sa vlasnikom kluba da mu napadači nadoknade štetu, a da on zauzvrat povuče izjavu protiv njih, piše u službenoj belešci MUP-a do koje je došao NIN. Ovo je nova potvrda Nedićevih veza sa Belivukovim klanom, o kojima je KRIK ranije pisao.

Piše: Bojana Pavlović

Grupa od tridesetak huligana upala je u oktobru 2018. u klub „Komitet“ i demolirala ga. Policija je izašla na uviđaj i razgovarala sa vlasnikom lokala Vladimirom Mačarom koji je ispričao da je u okršaju sa jednim od napadača zadao povrede. 

Nekoliko dana posle događaja, kako piše u belešci do koje je došao NIN, Mačar je dobio poziv od generalnog sekretara vlade Nedića koji ga je pozvao da se vide u „Klubu poslanika“ i porazgovaraju. Nedić mu je tražio, kako je Mačar ispričao, da problem koji je imao sa navijačima reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni da mu nadoknade štetu koja je nastala u klubu. Dogovor je podrazumevao da Mačar povuče svoju izjavu i da u policiji ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu, navodi se u dokumentu policije.

Nedić je, kako je ispričao Mačar policiji, istakao da lično garantuje da će dogovor biti poštovan i da više nikad neće imati problema sa navijačima, a potom mu je zakazao susret sa Belivukom. Uprkos Mačarovom insistiranju, Nedić je odbio da pođe s njim na ovaj sastanak jer je „situacija vruća“ i ne bi valjalo da bude viđen sa Belivukom. 

Mačar se sa Belivukom sastao u kafiću u tržnom centru „Aviv park“ na Zvezdari, kako piše u belešci koju ima NIN. Dobio je obećanje da će sve biti zaboravljeno, da više nikada neće imati problem sa njima, da je sve to bio nesporazum i da će mu istog dana biti isplaćeno 4.600 evra. Belivuk mu je zatim, kako je tvrdio vlasnik kluba pokazao slike izjava koje je dao u policiji, zbog čega je Mačar posumnjao da kriminalac dobija informacije iz policije, i zatražio da povuče iskaz. 

Posle ovog sastanka, vlasnik „Komiteta“ zatražio je susret sa policajcima, ali van policijske stanice. Policajci su ga dan ranije zvali da dođe i obavi prepoznavanje osumnjičenih, ali je on odbio jer je najpre hteo da se vidi s Nedićem. Prepričao je događaje, a oni su sastavili belešku. 

„Zbog svega gore navedenog Vladimir Mačar se izjasnio da nije spreman da izvrši zvanično prepoznavanje lica koja su navedenog dana ušla, lupala i tukla goste u njegovom klubu Komitet“, napisali su. 

Mačar je kasnije na suđenju istakao da ne prepoznaje nikog od okrivljenih, a na pitanje sudije o povredama rekao je da nije zadobio ni posekotine ni udarce kao i da se ne seća detalja događaja jer je bilo davno. Suđenje još traje.

Među napadačima bili su Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi i Boris Karapandžić, obojica iz ekipe „Janjičara“ koju je predvodio Aleksandar Stankvović zvani Sale Mutavi, a posle njegovog ubistva 2016. preuzeo Belivuk. 

Vidojević i Karapandžić slikani su na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji 2018. u društvu Danila Vučić, sina predsednika Srbije. Vidojević i mladi Vučić deluju da su bliski pošto su zajedno viđeni nekoliko puta, što je KRIK ranije objavljivao. 

Veze Nedića sa Belivukovom grupom

O vezama Nedića i Belivukove kriminalne grupe, KRIK je pisao godinama. Nedić je 2013. dobio mesto u Partizanu, a Stankovićevi „Janjičari“ dotad su uspostavili prevlast među navijačkim grupama i dobre odnose sa upravom. Pripadnici njegove grupe bili su članovi skupštine kluba, pa čak i njihovo obezbeđenje, a u potpunosti su kontrolisali tribinu – čak i šta se na njoj peva. 

Da im je država naklonjena postalo je jasno posle incidenta na stadionu Partizana kada su Belivuk i još jedan član ekipe pretukli obezbeđenje tadašnjeg direktora Partizana Miloša Vazure, inače Nedićevog kuma. Navodno je došlo do razmirica među kumovima, pa je Nedić preko navijača pokušao da uspostavi kontrolu nad klubom. Policija danima nije hapsila počinioce iako je snimak tuče preplavio internet. Stanković je bio prisutan, ali nije uhapšen, zaštitio ga je javno i predsednik Vučić kada je izjavio da Stanković nikoga nije udario. 

Nedić se spominje u krivičnoj prijavi koju je vojni sindikat podneo protiv svojih starešina jer su tokom 2016. civilima dozvolili da na vojnom strelištu u Pančevu vežbaju gađanje. U pitanju su bili Stanković, Belivuk i generalni sekretar vlade Nedić. Sa njima je tad bio i Nenad Vučković Vučko, nekada pripadnik vojske, a potom Žandarmerije, koji je bio u emotivnoj vezi sa državnom sekretarkom u MUP-u Dijanom Hrkalović i posrednik između nje i kriminalaca. Ova krivična prijava je odbačena jer su iz slučaja nestali ključni dokazi. 

Stanković je ubijen, a Belivuk ubrzo uhapšen za ubistvo Vlastimira Miloševića. U ovom postupku branio ga je tim advokata, među kojima je bio i jedan advokatske kancelarije Nedićevog oca. U ovom postupku je oslobođen i bio je praktično nedodirljiv.

Uhapšen je u februaru prošle godine zbog sumnje da je vodio grupu koja je izvršila više ubistava, novinari KRIK-a pitali su na konferenciji za medije predsednika države Aleksandra Vučića da li će biti ispitane veze Nedića i Belivukove grupe, na šta on nije odgovorio.

„Državni organi su ti koji procenjuju da li je neko počinio krivično delo ili ne. Novak Nedić godinama nije ni na stadionu ni na bilo kojoj tribini. Da li je u početku želeo da bude neko u Partizanu nema nikakve sumnje – a ko to prilikom dolaska na vlast u bilo kojoj vlasti nije činio, to mi recite“, rekao je, između ostog, Vučić.

Nedića tužilaštvo do danas nije saslušalo o vezama sa Belivukovim kriminalnim klanom.

Comments are closed.