Mali: Postao sam gradonačelnik po ideji Andreja Vučića

Mali: Postao sam gradonačelnik po ideji Andreja Vučića

Aleksandar Vučić i Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prema sopstvenom priznanju, došao je na funkciju prvog čoveka prestonice po ideji Andreja Vučića, brata sadašnjeg predsednika Srbije. U intervjuu koji je pre četiri godine dao za hrvatski magazin, a koji domaći mediji nisu preneli, Mali je predsednikovog brata predstavio kao „sivu eminenciju“ vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Piše: Dragana Pećo

Ubrzo pošto je izabran za gradonačelnika Beograda u aprilu 2014. Mali je dao intervju za hrvatski nedeljnik „Globus“. Novinaru Darku Hudelistu, koji uživa poverenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ispričao je zanimljive detalje o odnosu moćnih ljudi u zemlji, mada oni nikada nisu došli do srpske javnosti – jer intervju nisu preneli domaći mediji.

Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, Mali je u intervjuu predstavio kao nekoga ko upravlja iz senke i pripisao mu zasluge čak i za to što je postavljen za gradonačelnika srpske prestonice.

„Andrej je, inače, siva Aleksandrova eminencija u Srpskoj naprednoj stranci, koji se nigde u javnosti ne pojavljuje“, ispričao je Mali. „On radi u Zavodu za izradu novčanica, a uz to se bavi strankom i Košarkaškim klubom Crvena zvezda.“

Izraz „siva eminencija“ koristi se da se opišu osobe koje se formalno ne nalaze na značajnoj poziciji, ali donose ključne odluke.

Novinar Darko Hudelist piše da je jedna od presudnih stvari za imenovanje Malog za predsednika Privremenog organa Beograda 2013, a naredne godine i za gradončalenika, bila to što nije bio učlanjen u vladajuću stranku.

„Za imenovanje… bila je, uz sve ostalo, važna i činjenica što Mali u tom trenutku još nije bio, barem ne formalno, član SNS-a, tako da je na gradonačelničku dužnost postavljen, formalno gledajući, kao nestranačka ličnost. Kao profesionalac. I to je bila ideja, kako mi je (Mali) rekao, Vučićevog brata Andreja“, piše Hudelist.

Siniša Mali u intervjuu za hrvatski nedeljnik „Globus“

Mali je hrvatskom novinaru objasnio kako se povezao sa Andrejem Vučićem.

„Stvar je u tome što su Vučićev rođeni brat Andrej i moj mlađi brat Predrag (Peđa) najbolji prijatelji. I ja sam uvek njima pomagao“, rekao je Mali u intervjuu za „Globus“.

Ovi kontakti omogućili su Malom, kako se vidi iz intervjua, da nakon dolaska SNS-a na vlast, prvo postane savetnik Aleksandra Vučića – tada ministra odbrane i potpredsednika vlade.

„Aleksandru (Vučiću) je bila potrebna osoba koja će s Arapima znati da pregovara“, rekao je Mali za „Globus“ i objasnio da će nastaviti da savetuje Vučića i dok je gradonačelnik.

Na pitanje novinara kako izgleda njegova saradnja sa Vučićem, Mali je u intervjuu opisao:

„S Aleksandrom nema greške. Ja dobijem zadatak i onda to guram na sve strane. Čak i kada nešto nije u redu, ja mu kažem: ’Guram, ne brini se, biće O.K.’ Mislim da je to pravi pristup.“

Ipak, u intervjuu se navodi da Mali „nije nimalo sretan“ što je postao gradonačelnik prestonice.

„Mali nije čovek ’svetala pozornice’ i više voli da radi u dubokoj pozadini. On je ekspert, finansijski operativac i menadžer, a ne političar“, piše Hudelist. Mali je bio zabrinut i zbog toga što mu je Dragan Đilas, kojeg je nasledio na mestu gradonačelnika Beograda, ostavio velike dugove, piše u ovom pohvalnom intervjuu u kojem je Mali predstavljen kao „veliki mozak srpskog ekonomskog buma“.

Andrej Vučić (foto: Kurir)

„Siva eminencija“

Sem Siniše Malog, još nekoliko političara je u srpskim medijima ukazalo na bitnu ulogu koju Andrej Vučić ima u SNS-u.

Velimir Ilić, predsednik stranke Nova Srbija, nekadašnji ministar i koalicioni partner SNS-a, pre godinu dana se požalio u intervjuu za TV Šabac kako upravo Andrej Vučić pokušava da utiče na njegove stranačke kolege da se priključe vladajućem taboru.

„Neću više da mi Andrej vodi Novu Srbiju. Evo u Vojvodini, on dolazi kući kod čoveka i kaže ’Vi morate da pređete (u SNS)’. Nisam ja mutav da to ne znam“, rekao je Ilić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je za dnevni list „Danas“ da Andrej Vučić ima najuticajniju poziciju u državi – funkciju „premijerovog brata“. Prema njegovim rečima, Andrej Vučić „kadruje i naređuje ko će biti smenjen u Srbiji“.

O ulozi Andreja Vučića govorio je i premijer Vojvodine Igor Mirović. On je u martu 2015. ispričao za „Danas“ da je pozvao Andreja da se uključi u rad stranke smatrajući da može da doprinese njenom radu.

„On već učestvuje u stranačkom životu tako što veoma retko u pojedine opštinske odbore dođe u smislu gosta kao člana stranke. To radi na jedan krajnje primeren način, bez stranačke funkcije. Njegovu ulogu naduvavaju.“

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je u novembru 2017. u intervjuu za „Insajder“ da je njegov brat na visokoj funkciji u SNS-u.

„Andrej Vučić je od početka sa nama u stranci i član je Glavnog odbora, ne znam da li je još bilo čega, ali mislim da je samo član Glavnog odbora i ničega više. Nikakvu javnu funkciju nema“, rekao je Vučić.

Drugi mandat?
U javnosti su otkriveni brojni sumnjivi poslovi gradonačelnika Beograda.Novinari KRIK-a, između ostalog, otkrili su da je kao direktor dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, da je njegova firma nelegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje, kao i da je koristeći svoj položaj u Agenciji za privatizaciju pomogao ocu da kupi fabriku vagona „Bratstvo“.Njegova bivša supruga Marija Mali svedočila je za KRIK o brojnim zloupotrebama u koje je gradonačelnik bio uključen, ali i o tome da je umešan u slučaj rušenja u Savamali. KRIK je objavio i izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca koji govori o sumnjivim novčanim transakcijama u koje je Mali umešan.

Osim toga, grupa akademika i univerzitetskih profesora pokrenula je inicijativu da se Malom oduzme titula doktora zbog plagijata.

Uprkos svemu, Mali se nalazio na listi SNS-a na nedavno održanim beogradskim izborima. Čeka se da predsednik Vučić saopšti hoće li Mali dobiti drugi mandat da vodi srpsku prestonicu.

Andrej Vučić je u javnosti poznat i po slučaju „Asomakum“, kada je, kako je utvrdio sud, neko falsifikovao njegovu ličnu kartu i potpis i otvorio ovu firmu. Oba „brata“ – Andrej Vučić i Predrag Mali – napadnuti su na dan održavanja „Parade ponosa“ septembra 2014. u Beogradu za šta su osuđena sedmorica žandarma.

Novinar od poverenja

Hudelist je Malog, kako opisuje, prvi put sreo krajem januara 2014. kada je posetio Aleksandra Vučića u njegovom kabinetu. Mali je tada radio kao Vučićev savetnik.

„Popričali smo, onako neobavezno, desetak minuta u prostoriji u kojoj su sedele Vučićeve sekretarice. S nama je u društvu bila i Vučićeva lična savetnica za medije Suzana Vasiljević“, piše Hudelist, i dodaje da je krajem tog dana Malog posetio još jednom – u njegovom kabinetu.

„Razgovarali smo, ovaj put malo ozbiljnije, nepunih sat vremena. Mali mi je govorio o svom životu, o svojoj dugogodišnjoj uspešnoj poslovnoj karijeri, o svojoj saradnji s Vučićem, o svojim budućim planovima, ali i željama.“

Hudelist je intervjuisao i predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Vučić ga je nedavno pohvalio tokom intervjua na RTS-u.

„Darko Hudelist nije lažov. Darko Hudelist je, za ljude koji ne znaju, najpoznatiji hrvatski publicista“, rekao je i dodao da je iz nekog ugla „zanimljiv“ Hudelistu, te da nije isključeno da o njemu nešto napiše, kao što je ranije napisao „najbolja dela o Tuđmanu“.

Istraživanja KRIK-a o Siniši Malom pročitajte ovde.

Comments are closed.