KRIK otkriva: Uhapšeni zbog pranja novca u Francuskoj blizak srpskim političkim moćnicima

KRIK otkriva: Uhapšeni zbog pranja novca u Francuskoj blizak srpskim političkim moćnicima

Korać, Vujović, Bačević i Nedić (foto: R. Ristić/društvene mreže)

Branimir Vujović, srpski državljanin koji je uhapšen početkom oktobra u velikoj akciji francuske policije zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge i prao novac, povezan je sa čuvenim mafijašem Filipom Koraćem, ali i ljudima iz vlasti u Srbiji, otkriva KRIK. Vujović se u više navrata susretao sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića. Sa Bačevićem je posedovao kompaniju za koju se sumnja da je korišćena za pranje novca.

Pišu: Dragana Pećo, Bojana Jovanović

Branimir Vujović zvani Braco, uhapšen je u Francuskoj početkom ovog meseca zbog sumnji da je učestvovao u švercu kokaina i oružja, ali i pranju novca od droge, kako je prvi objavio tamošnji list „Le Parisien”. 

Novinari KRIK-a imali su uvid u poverljivi dokument iz istrage francuskih organa koji otkriva da je Vujović bio u centru organizacije koju vodi poznati kriminalac Filip Korać uključen u međunarodni šverc kokaina.

Ovaj dokument, ali i drugi dokazi do kojih su došli novinari, međutim, pokazuju i više od toga – da je osumnjičeni perač novca bio blizak i sarađivao sa ljudima koji imaju veliki politički uticaj u Srbiji. 

Jedan od njih je generalni sekretar Vlade Novak Nedić sa kojim se Vujović, tvrdi se u dokumentu, sastao u maju 2022. godine. Susretu je prisustvovala i osoba bliska Koraću – Nemanja Obradović.

„Branimir Vujović je 17. maja 2022. primio u Ezeu (mesto nedaleko od Nice na jugu Francuske) Nemanju Obradovića, bliskog Filipu Karaću, sa kojim je otišao ​​u hotel ‘Eden Roc’ u mestu Antib gde su se sastali sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije.”

Nedićev račun u luksuznom hotelu od pet zvezdica na Azurnoj obali od 51.000 evra platio je Vujović, piše u dokumentu.

Nedić, Vujović i Đoković (sleva nadesno)

Zbog čega su se tačno sastali nije poznato, ali se u dokumentu pominje da je Vujovićeva saradnica koja je za njega i njegove bliske ljude otvarala i vodila firme, potencijalno trebalo da osnuje i kompaniju za Nedića. Nije poznato da li se ovo i desilo.

Ovo, međutim, nije bio jedini susret Vujovića sa čovekom koji se nalazi na jednoj od najvažnijih pozicija u državi. 

KRIK je došao do fotografija koje svedoče o još barem dva njihova sastanka. Obe su, sudeći po opisu na Instagramu i onome što su novinari mogli da prikupe iz dostupnih izvora, nastale u Monaku. 

Osim državnog sekretara, na fotografijama sa Vujovićem je i Goran Đoković, stric tenisera Novaka Đokovića, a na jednoj je i Nedićev otac, poznati beogradski advokat Vojislav Nedić.

Vujovićev profil na fejsbuku otkriva i da je posećivao zgradu vlade Srbije u Beogradu, ali ne i kod koga je išao. On je u junu 2018. godine objavio fotografiju iz Vlade na kojoj ljubi zastavu Srbije. 

Novak Nedić je preko posrednika za KRIK rekao da je u Francuskoj dva-tri puta bio gost kod Gorana Đokovića.

Vujovića je, kako je naveo, upoznao preko Filipa Bačevića, koga je znao odranije.

Rekao je i da nisu tačne tvrdnje francuskih organa da mu je Vujović platio hotelski račun, te da je jedino što je platio – ručak.

Novak Nedić, Vujović, Đoković i Vojislav Nedić (sleva nadesno)

Nedić, međutim, nije jedino važno i poznato ime koje se spominje u dokumentu o istrazi francuskih organa.

Vujović je bio još bliži sinu bivšeg ministra Milana Bačevića, sa kojim je zajedno posedovao kompaniju koja je, prema istrazi francuske policije, bila korišćena za pranje novca.

Poslovno partnerstvo sa sinom bivšeg ministra i ambasadora 

Vujović, od kada se nastanio u Francuskoj, imao je i vodio više kompanija, a preko njih napravio i imperiju u nekretninama. Kompanije je, tvrdi francuska policija, koristio kako bi prao prljav novac – koji potiče od prodaje kokaina i marihuane.

Njegove firme otkrivaju i važne veze – da mu je poslovni partner bio Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića.

Vujović (foto: fejsbuk)

Vujović i mlađi Bačević zajedno su bili vlasnici firme „SCI B & V Group” koja se bavi, kako piše u poslovnom registru, izdavanjem nekretnina. 

Upravo ova firma je, sudeći po dokumentu iz istrage, bila jedan od „protočnih bojlera” za prljav novac.

Vujović i Bačević su preko nje 2016. godine kupili četiri zemljišne parcele u mestu Vars u Južnim Alpima za 480.000 evra, piše u dokumentu. Na zemljištu su izgrađene luksuzne planinske kuće koje su Vujović i Bačević u periodu tokom 2020. prodali za ukupno gotovo 2,5 miliona evra.

Istraga francuske policije je utvrdila da je novac potom prebacivan na različite račune, u Francuskoj, ali i inostranstvu – firmama i licima bliskim Vujoviću. Često, piše u dokumentu iz istrage, nije bilo pravog osnova za prebacivanje novca, a analiza „skaj” poruka pokazala je da su neke od transakcija vršene na zahtev Filip Koraća, i da su za njih verovatno korišćene lažne fakture.

Filip Bačević, Cicmil i Milan Bačević sa gostima u ambasadi Srbije Kini 2019. godine

Partnerstvo Vujovića i Bačevića ogledalo se i u firmi „SCI Des Tournelles”, u kojoj je Bačević bio suvlasnik, a Vujović direktor. I ova firma je kupovala parcele i prodavala planinske vikendice u Varsu, ustanovili su francuski istražitelji.

Bačevićeva uloga u političkom životu Srbije nije baš najjasnija. On je 2019. godine bio u Kini, u poseti kompaniji Linglong, nakon što je odlučila da investira u Srbiju i pravi fabriku guma u Zrenjaninu. Tada su iz kineske firme saopštili da je Bačević bio u svojstvu savetnika predsednika Srbije za investicije, a u društvu još dvojice savetnika – Danila Cicmila i Karla Kolaca.    

Iz predsedništa Srbije nisu konkretno odgovorili na pitanja KRIK-a o tome kada je i kako mlađi Bačević postao savetnik. 

Kajmaković, Bačević, Vučić (sleva nadesno)

On se u javnosti pojavljivao u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije. Fotografije na kojima su u grupi više ljudi objavili su provladini mediji još 2020. godine.

Na jednoj od fotografija, do koje je ekskluzivno došao KRIK, njih dvojica su zagrljeni. Sa njima je tada bio i kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac koga je policija privodila u okviru istrage protiv Veljka Belivuka. On, ipak, nije bio optužen. 

Kriminalne veze – objava rata Koraću

Vujović je, osim sa osobama iz političkog života, bio blizak i sa ljudima iz podzemlja, pokazuje dokument iz istrage francuske policije.

Istraga u Francuskoj počela je u martu prošle godine, a zasnivala se na porukama sa sada već čuvene aplikacije za zaštićenu komunikaciju – „skaj” koju su koristile kriminalne grupe širom sveta.

Francuske vlasti uspele su da dešifruju poruke razmenjivane putem ove aplikacije, te su tako stigli i do Vujovićevih dopisivanja iz 2020. i 2021. godine.

Vujović u zgradi Vlade Srbije

Ona otkrivaju da je Vujović, koji je na „skaju” koristio nadimak Toto, bio uključen i u šverc kokaina, tvrdi francuska policija. Preko ove aplikacije je u više grupa i pojedinačnih razgovora pričao o švercu kokaina, njegovom slanju iz Dominikanske Republike u Evropu, razmenjivao fotografije droge skrivene u brodskim kontejnerima. 

„Skaj” poruke, ali i informacije do kojih je francuska policija došla praćenjem i prisluškivanjem Vujovića, otkrivaju i nešto više – njegov odnos sa čuvenim kriminalcem Filipom Koraćem. 

Korać je, piše u dokumentu iz istrage, tokom proleća 2022. često boravio u Vujovićevom stanu u Monaku. Odnos se, međutim, pogoršao u julu te godine kada je kriminalni šef u pratnji dvojice Bugarskih državljana razbio inventar restorana „Hins Wings” na Azurnoj obali u kome je Vujović često boravio. Razlog je, tvrdi se u dokumentu, bio to što je Korać bio izbačen iz stana jer Vujović nije platio zakup. 

Filip Korać (foto: Rajko Ristić)

Situacija se dodatno pogoršala već narednog meseca – Vujović je svoje saradnike počeo da obaveštava da nije bezbedno da izlaze jer su ugroženi pošto je „objavljen rat Filipu Koraću”, piše u dokumentu iz istrage. Početkom septembra Korać je napustio Francusku i otišao u Italiju. Ipak, njegov saradnik je Vujoviću ukrao automobil, piše u dokumentu.

„Vujović je smatrao da ga je Korać izdao, ukrao mu automobil i ostao mu dužan 70.000 evra”, piše u dokumentu.

U dokumentu je opisan još jedan događaj i to iz ove godine. Naime, u martu 2023, Vujović je dao instrukcije saradniku kako da u Vićenci u Italiji, na parkingu kluba „K2 Elite”, postave kamere. Želeli su, kako je utvrdila francuska policija, da nadziru Koraća u večeri kada je u ovom klubu organizovana žurka za ljude sa Balkana.

Korać je, piše u dokumentu, na skaju koristio nadimak Marko. Često je koristio i lažna hrvatska dokumenta na ime Slobodan Koralija – naročito kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji. Zbog ovih lažnih dokumenata Korać je ranije uslovno osuđen u Hrvatskoj.

Vujović je na saslušanju negirao sva krivična dela za koja se sumnjiči, piše u dokumentu.

Rekao je, između ostalog, da je povremeno koristio „skaj” telefon koji mu je dao Korać ili neko od njegovih saradnika. Korać je na „skaju”, kako je ispričao, koristio nadimak Marko.

Kazao je i da u početku nije znao za Koraćev problem – da je za njim raspisana poternica – ali da je, kada je to saznao, pokušao da se udalji od njega zbog čega mu je ovaj, kako tvrdi, pretio. Negirao je i da je plaćao policajku iz Francuske da za Koraća proverava informacije o istragama protiv njega.  

Korać je uhapšen u Mađarskoj odakle bi trebalo da bude izručen u Francusku. Protiv njega se vodi i postupak u Bosni i Hercegovini, takođe zbog trgovine drogom.

Pročitajte više o Koraću

Da li vam se dopala priča? Podržite KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju! Više o tome kako možete da uplatite donaciju, pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci!

Comments are closed.