Jovan Vukotić negirao optužbe za falsifikovanje pasoša

Jovan Vukotić negirao optužbe za falsifikovanje pasoša

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana koji je u Srbiji optužen za falsifikovanje dokumenata, juče je na sudu negirao krivicu. Naveo je da makedonski pasoš koji je koristio nije falsifikovan, kao i da ga je koristio jer mu je život ugrožen.

Piše: Jelena Radivojević

„Mogao bih reći zašto mi je život ugrožen kada bi se suđenje zatvorilo za javnost. Ceo ovaj postupak je proizvod kriminalne grupe koja je ubila (advokata) Dragoslava Mišu Ognjanovića. Smatram da je tužilac pod uticajem medija, a voleo bih da kažem pod čijim još uticajem“, rekao je Vukotić juče na suđenju.

Vukotić se tereti da je od aprila do septembra ove godine na teritoriji više država koristio falsifikovan makedonski pasoš na ime Georgije Andonov. Tužilac Predrag Milovanović rekao je da je pasoš korišćen na aerodromima u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istambulu i u Ukrajini. Podsetimo, Vukotić je sa ovim pasošem uhapšen početkom septembra u Turskoj po poternici koju su za njim raspisali grčki organi zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Odmah po hapšenju proteran je u Srbiju.

„Imao sam plavu Interpolovu poternicu i zato sam počeo da koristim makedonski pasoš na ime Georgija Andonov koji ne postoji. Zbog te plave poternice bio sam pod posebnim nadzorom, a onda su pojedinci iz crnogorske policije kriminalnim grupama dojavljivali gde sam, pa sam izbegao čak i najgore što je moglo da mi se desi“, rekao je Vukotić.

On je tokom suđenja više puta ponovio da je pasoš dobio regularnim putem – tamo gde se pasoši i izdaju. Niko od prisudnih u sudnici, međutim, nije pitao ko mu je i gde tačno izdao pasoš Makedonije.

Vukotić je rekao da je državljanin Srbije i Crne Gore, da nema imovinu na svoje ime i da mesečno zarađuje između 1.000 i 1.500 evra od izdavanja lokala i apartmana koji su u vlasništvu njegove porodice. Dodao je da smatra da ga je tužilac diskriminisao na nacionalnoj osnovi, odnosno da je on „čas Srbin, čas Crnogorac, kako tužilaštvu odgovara“.

U sudnici nije bilo mesta za novinare
Sudnica Drugog osnovnog suda u Beogradu u kojoj se održalo suđenje bila je jedna od najmanjih, pa je većina novinara ostala van nje. Novinari su na pisarnici predali zvaničnu pritužbu na rad suda, navodeći da im nije omogućeno da obavljaju svoj posao.

Vukotićev advokat Borivoje Borović rekao je da njegov branjenik nije izručen iz Turske, već da je izvršena otmica da bi se on doveo u zemlju iako na njenoj teritoriji nije izvršio krivično delo. Borović je na sudu rekao da je Vukotiću uzet bris DNK, ali da nije korišćen u ovom postupku i da nije poznato gde je sada taj genetski materijal, te je zatražio da sud osigura da ne bude zloupotrebljen.

„Mi smo zabrinuti, tražili smo da se DNK materijal koji je tužilac tražio dostavi sudu. Da se zaključa u sef da se ne bi zloupotrebio“, rekao je Borović i dodao da je tražio i da tužilac vrati privremeno oduzete mobilne telefone, jer se oni takođe ne koriste u ovom predmetu.

Advokatica Zora Dobričanin osporavala je nadležnost suda i tužilaštva jer krivično delo nije izvršeno na teritoriji Srbije, niti je on zatečen u Srbiji. Ona je zatražila da se utvrdi kojim letom je Vukotić došao u Srbiju kao i da se objasni kako je i pored Interpolove poternice koju je izdala Grčka, on izručen našoj zemlji.

Kriminalna prošlost

Bezbednosne službe označavaju Vukotića kao vođu škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora koji se bavi međunarodnim švercom kokaina.

Prema dokumentaciji koju poseduju novinari KRIK-a Vukotić je osuđivan nekoliko puta, ali nijednom zbog droge. U 2009. osuđen je na skoro dva meseca zatvora zbog nasilja u porodici.

U februaru 2014. osuđen je na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila dvanaest godina ranije. Tada je na poziv prijatelja došao u noćni klub i doneo pištolje iz kojih je njegov prijatelj pucao na muzičare i vlasnika kluba i pritom ranio jednog od njih. Ova presuda postala je pravosnažna u septembru 2014. godine, ali je Vukotić izbegavao odlazak u zatvor. Dva meseca kasnije policija ga je uhapsila na graničnom prelazu Sitnica kada je u „mercedesu“ pokušavao da izađe iz Crne Gore i sprovela ga na odsluženje kazne.

Vukotiću se sudilo izbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen pripadnik obezbeđenja. On je na kraju ovog postupka bio oslobođen, dok su na zatvorske kazne osuđeni njegov brat Igor i Jovan Jovanović, za koje bezbednosne službe takođe tvrde da su članovi škaljarskog klana.

Protiv Vukotića se vodi i istraga zbog sumnje da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio porez. U vezi sa ovim slučajem, po zamolnici crnogorskog tužilaštva, ispitivan je u Srbiji početkom ovog meseca. Branio se ćutanjem.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

2 Comments

  1. Kole kaže:

    Ja sam rekao odmah da je bio otet, kako hapsenje crno

  2. Mico kaže:

    Ispitajte malo zašto hapse samo škaljarce a kavački klan ne diraju iako znaju gdje se nalaze….jer rade za država