Građani traže da se puste uhapšeni na protestima

Građani traže da se puste uhapšeni na protestima

Protest ispred centralnog zatvora (foto: krik.rs)

„Pustite ih sve“ – poruka je stotinak građana koji su se danas okupili ispred Centralnog zatvora u Beogradu zbog brojnih hapšenja na protestima u proteklih pet dana i zatražili da uhapšeni budu pušteni, a odgovorni smenjeni. Skupu su prisustvovali predstavnici nekoliko partija i organizacija.

Piše: Bojana Pavlović

Okupljeni su istakli da su u zatvoru „obični građani“, a ne oni koji su izazivali nasilje i nerede. Učesnici skupa navode da je pritvoreno od 50 do 70 osoba, a sličnu brojku izneo je pre dva dana i direktor policije Vladimir Rebić.

„Naši drugovi su privedeni, nisu imali advokate, policija ih je brutalno prebila i osuđeni su na 30 dana zatvora bez prava da se brane“, istakla je Ivana Jelić iz Združene akcije „Krov nad glavom“ i zatražila smenu Rebića, kao i svih koji su učestvovali u presuđivanju.

Učesnici skupa nosili su transparente „Stop policijskom nasilju“, „Ne može suzavac da spere vašu brutalnost“, „Bolnice, ne zatvori“, „Hapsi huligane, ne tuci svoj narod“, a uzvikivali „Pustite ih sve“, „Policajci, vi ste kriminalci“, „Vučiću, leči se“…

„Zahtevamo da se hitno oslobode oni koji su nezakonito uhapšeni, pretučeni, a neki i po hitnom postupku osuđeni“, istakao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je rekao da su građani izašli na ulicu da izraze nezadovoljstvo, a naišli su na brutalan odgovor institucija koje su u službi jednog čoveka.

On je naveo da je među demonstrantima bilo huligana u civilu, ali i onih u uniformi čiji je zadatak bio da potisnu u drugi plan suštinu protesta, a to je otpor režimu.

Skupu su prisustvovali i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i lider Dveri Boško Obradović.

Već pet dana u Beogradu održavaju se protesti koji su okupili pristalice svih političkih opcija. Protesti su počeli mirno, ali su ubrzo poprimili nasilni karakter. Besni demonstranti bacali su na policiju baklje, kamenice, petarde, flaše. Oni su odgovorili brutalno – ispaljujući suzavac, izvodeći konjicu i oklopna vozila. Policija je pretukla ili nanela povrede brojnim demonstrantima i novinarima. Više o tome pročitajte ovde.

2 Comments

  1. dragan fungisimo kaže:

    Normalno je sa Vaše strane da ovo ne objavite,ali povremeno Vam se mora odgovoriti činjenicama !

    PUSTIO BIH SVE KOJI SU UHAPŠENI NA PROTESTIMA, A CELOKUPNU PRIČINJENU ŠTETU I ODŠTETU POVREDjENIMA NAPLATIO BIH OD OVIH KOJI TRAŽE PUŠTANJE UHAPŠENIH.

  2. nada kaže:

    One koji postuju drzavne institucije nisu hapsili.Kada budu postovali volju vecine,nece imati problema.Neka idu na izbore i preko svojih zastupnika izrazavaju svoju volju.Nasilje nece nik normalan podrzati.Ko se bavi nasiljem,vratimu se nasilje.Tako je u zivotu,tako je i na protestima.Isfrustrirana manjina podcenjuje veliku vecinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *